izložba

'Futurama Redux' u Tehničkom muzeju


vrijeme: 11.03.2017. 12,00
mjesto: Zagreb; Tehnički muzej, Savska cesta 18

U Tehničkom muzeju, u subotu, 11. ožujka, u 12 sati, otvara se izložba Futurama Redux - Urbana mobilnost nakon automobila i fosilnih goriva. Izložba se organizira povodom 150 godina od dolaska prvog bicikla u Zagreb.

Zagreb ima jedinstvenu priliku pogledati "Futurama Redux - Urban Mobility After Cars & Oil", izložbu o niskougljičnoj urbanoj mobilnosti koja je stvorena na poziv Bečkog tjedna dizajna 2015. godine. Međudisciplinarna skupina istraživača i dizajnera zajednički su ispitali sustavne posljedice takva prijelaza i iznašli način za suočavanje s izazovom u pogledu buduće urbane mobilnosti. Čini se da je doba automobila na zalazu, ali što će uslijediti? U okviru izložbe Futurama Redux ispituje se na koji bi način prijelaz na niskougljičnu urbanu mobilnost mogao povećati otpornost gradova i istodobno pridonijeti kvalitetnijem životu, na primjeru Beča s kojim se Zagreb često uspoređuje.

 Izložba Futurama Redux inspirirana je originalnim izloškom Futurama sa Svjetske izložbe u New Yorku 1939., ali ujedno i njegovom kritikom. Ona sadržava sveobuhvatan prikaz najboljeg mogućeg zamišljenog scenarija s pomoću pokusa kojim se sadašnjica zamjenjuje 2050. godinom, u kojoj Beč postaje centar niskougljičnog gospodarstva. Već je jako poznato kako je Steve Jobs opisao dizajn: kao ne samo izgled i dojam nečega, već i način na koji funkcionira. Za buduću urbanu mobilnost potrebna je sustavna promjena, što znači da ne samo da će imati drukčiji izgled i dojam, već će i drukčije funkcionirati. Upravo je to izazov za dizajn.

Posjetitelji će, nakon što pogledaju izložbu, uvidjeti da ono što se čini kao budućnost, stvara se upravo sada.
Autori: Florian Lorenz i Joshua Grigsby

(M.K., 10.03.2017)

Tagovi: tehnički muzej