nagrada

Dorti Jagić ovogodišnji Goranov vijenac


vrijeme: 09.03.2017.
organizator: Goranovo proljeće

Ovogodišnja dobitnica Goranova vijenca je ugledna pjesnikinja srednje generacije Dorta Jagić. Nagradu Goran za mlade pjesnike dobila je Monika Herceg.
Ovogodišnje Goranovo proljeće, 54. po redu održat će se u Zagrebu i Splitu, a svoje će zatvaranje imati u Lukovdolu, u lipnju ove godine.
Zbog drastično smanjenih sredstava za održavanje naše najvažnije pjesničke manifestacije, bilo je do samoga kraja upitno može li se ona uopće održati, no na kraju smo odlučili da Goranovo mora opstati.
 
Goranov vijenac najuglednija je naša pjesnička nagrada, dodjeljuje se za ukupan prinos hrvatskoj poeziji, a sastoji se od Vijenca kipara Vojina Bakića i novčane nagrade. Nagrada Goran dodijeljuje se pjesniku do 30 godina starosti, a znači objavu sasmostalne knjige pjesama.
 
I ove godine u sklopu Goranovoga održava se projekt Versopolis, o kojem možete više saznati na http://www.versopolis.com/ a kojeg je Goranovo ponosni partner.
 
I ove godine Proljeće ima snažan nacionalni , ali i međunarodni karakter, ugostit ćemo petnaestak stranih gostiju, te tridesetak domaćih pjesnika.
 
Ova trodnevna manifestacija započinje svečanim otvorenjem u subotu, 18. ožujka u 19 sati u zagrebačkom Kinu Europa, a nastavlja se splitskim čitanjima autora, nastupima u sklopu Versopolisa. Goranovo završava nastupom laureata i stranih gostiju u Zagrebu.
 
Obrazloženje žirija:
U nešto manje od dvadeset godina, s objavljenih pet pjesničkih knjiga, Dorta Jagić afirmirala se kao jedan od najsnažnijih i najzanimljivijih glasova suvremenog hrvatskog pjesništva. Nesputana imaginacija, nadrealistički smjele metafore, duhoviti apsurdizam i posve neortodoksno, vrlo osobno poimanje kršćanstva neke su od dominantnih osobina njezine poezije. Poetika ove pjesnikinje nastala je na tradiciji tekstualističkog pjesništva ili poezije jezičnog iskustva – njezini tekstovi pravi su vrtlozi značenja i slika, s bljeskovima začudne jednostavnosti i lakoće, a njezin jezik jamac je čudesnog, medij nepredvidivih susreta svakodnevice i metafizike. Riječ je o nezaobilaznom opusu u hrvatskoj poeziji, o pjesništvu u naponu snage, koje upravo zato želimo nagraditi i potaknuti ovogodišnjim Goranovim vijencem.
Žiri: Ana Brnardić, Miroslav Kirin, Branislav Oblučar, Marko Pogačar, Ivica Prtenjača.
 

 

(L.V., 09.03.2017)