izložba

Domagoj Rogina u Galeriji Vladimir Filakovac


vrijeme: 06.03.2017. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Vladimir Filakovac, Dubrava 51 a

U Galeriji Vladimir Filakovac, u ponedjeljak, 6. ožujka, u 19 sati, otvara se izložba Domagoja Rogine u Galeriji Vladimir Filakovac. Izložba ostaje otvorena do 30. ožujka.

Domagoj Rogina svojim slikarskim prostranstvima upisuje tragove osobnih težnji suočavajući se s vlastitim nemirima. U zaglušujućoj samoći egzistencijalnih praznina otvaraju se tako njegovi misaoni krajolici. Surovost nepoznatih predjela odiše monumentalizmom koji je ispunjen uznemirujućom tišinom Rogininih neprimjetnih koraka. U tom bremenitom smiraju kreće na ekspediciju intimnih nedostižnih utočišta. Do njih se probija metaforički prigrlivši ekspresivnost kao i energičnost izraza, iza sebe ostavljajući materični likovni trag. Sasvim daleko, hladnim i zemljanim tonovima, probija se do nepoznatih mjesta unutarnje prirode, ne nazirući njezine nepregledne horizonte.


Divlja mora, polarne zime, bijele noći, zaleđeni oceani, avetinjska polja čine granice otuđenosti u kojima odjekuju Roginina propitivanja. Lov na morske nemani tamnih dubina tako prerasta u ponavljanu priču o borbi i opstanku, o rastu i odrastanju kao o prolaznosti i vječitosti. Gotovo dječačkom avanturom, neustrašivo kreće u potragu za srećom, vrijednostima i odgovorima. U neporaženim divljinama koje ujedno dijele i uskraćuju, Domagoj Rogina vodi svoju borbu od koje ne odustaje.

Morski psi kao motivski likovi personificiraju veličinu i nadmoć kao i samoostvarenje svega onoga čemu teži. Životni su to okršaji s idealima, težnjama i većim smislom od pukog bivanja gdje se zrelom slikarskom poetikom stvara atmosferičnost koja sama sebi nije svrha. Nepristupačni zaljevi morskih ponora, prelomljeni ledenjaci ili pak otoci u strujama čine luke i sidrišta vlastitih tumačenja, gdje se tek ponegdje pojavljuju likovi. Manje ribe postavljene u korelaciju s morskim psima, udaljeni bik, mračan lik i sugestivan autoportret pripovijedaju priču prepunu simbola i prenesenih zapleta.

Autor se hvata u koštac s vremenom, pritiskom i neizvjesnošću koje ono nosi za sobom dok materičnim, gustim potezima oživotvoruje njegovu fizičku prisutnost, prolaznost i težinu. Postupno gradi sliku organskim rastom baš poput taloženja tla prirodnih masiva i nanosa. Kopna između sna i jave, oluja i zatišja, izviru kompozicijski smisleno i odmjereno postajući teritorijem potrage, pustolovine i nadmetanja. Ikonografija lovca kao što su mreže, osti i harpuni te lovine poput leđnih peraja i ralja, ulovljenih zlatnih rogova mitskih interpretacija, ovdje dobivaju dvostruke uloge. U tom opasnom bestijariju velikih i malih riba lovac postaje lovinom zarobljenom u krug potjere i stalnih vrebanja.
Domagoj Rogina praznine pejzaža ili pak tijela bića tvori razlaganjem formi na osnove svog slikarskog jezika. prizivajući tjeskobu zaleđenih stijena, pučina, žalova i planina. Time doziva trenutke tik pred nevrijeme mijenjajući ih u skladu s vlastitom slikarskom poetikom. Modre dubine, sive širine i ledene blizine uvijek iznova izazivaju strahopoštovanje opstajući trajno u samoći slikarske prirode. Marijana Paula Ferenčić

Domagoj Rogina rođen je 1989. godine u Varaždinu. Završio je Prvu gimnaziju u Varaždinu 2008. godine te upisao studij Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 2011. godine. Dosad je izlagao na desetak skupnih izložbi, od kojih je najistaknutija 32. Salon mladih u HDLU te na jednoj samostalnoj izložbi u sklopu Fragmentologije u Galeriji 3.14 u Zagrebu 2016. godine. Bio je na rezidenciji Glo'art u Belgiji 2015. godine. Trenutno je na diplomskom studiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odsjek, gdje mu je mentor iz slikarstva prof. Damir Sokić.
 

(M.K., 03.03.2017)