izložba

Tobias Hantmann: Tradicija izlaganja


vrijeme: 06.03.2017.
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17

Projekt njemačkog umjetnika Tobiasa Hantmanna 'Tradicija izlaganja - tržnica u Freudenstadtu / Tradition of showing - the marketplace of Freudenstadt', kojim umjetnik spaja neobične alate i strategije nastanka i izlaganja slike, prestavit će se na južnom platou MSU-a, 6. ožujka, u 18 sati.

Istraživanje slikarskog medija započeo je oslikavanjem velikih platna, da bi posve slučajno otkrio potencijal običnog, anonimnog materijala – jednobojnog tepiha od velura upotrebljavajući ga za skiciranje velikih kompozicija. Velur mu je bio pogodan za brzo crtanje i brzo brisanje, pa ga od 2006. upotrebljava u svakodnevnom radu. Potezima ravnala, češljeva i dlanova nastaju postupni prijelazi svjetla i sjene koji stvaraju sliku. Tepih od velura Hantmann postavlja sa strane automobila koji se tako pretvara u samoodrživ izložak na otvorenom. Prikaz čine fotografski snimci dijelova kuća, ljudi i fontane, motivi iz svakodnevnog urbanog okruženja.

Tijekom proteklih godina Tobias Hantmann stvara radove koji propituju prirodu slike, odnos prikaza i prikazanog, te na koje načine razna okruženja i uvjeti utječu na karakter, trajnost i privremenost prikaza. Fasciniraju ga privlačnost slika i motiva kao i razlozi za njihovo stvaranje. Projektom "Tradicija pokazivanja – tržnica u Freudenstadtu" propituje fenomene „rituala izlaganja“. Inovativnom upotrebom tehnika, materijala i oblikovnih načela, dovodi nas do novih i neobičnih doživljaja statične i materijalne slike. Tržnica u Freudenstadtu ishodište je i misteriozno središte, te ujedno motiv i verbalni okvir ovog kompleksnog i zanimljivog projekta. Stoga ne propustite jednodnevni boravak izložbe na kotačima, kojim će južni plato zgrade muzeja postati izložbeni prostor na otvorenom.

Tobias Hantmann rođen je 1976. godine u njemačkom gradu Kemptenu, a danas živi i radi u Kölnu. Studirao je slikarstvo od 1997. do 2004. na Likovnoj akademiji u Düsseldorfu, a 2001. bio je gostujući student kod Georga Baselitza na Umjetničkoj akademiji u Berlinu. Gostujući je profesor na Umjetničkoj akademiji u Münsteru 2015. godine. Boravio je na umjetničkim rezidencijama u Švedskoj, Francuskoj i Španjolskoj, te je izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. U MSU galeriji Muzeja suvremene umjetnosti izlagao je 2015. godine na skupnoj izložbi Rates of exchange, NRW in HR.

(M.K., 02.03.2017)