Preskočite na glavni sadržaj

Završeni 29. Marulićevi dani - Nagrada 'Marul' predstavi 'Emet' za najbolju predstavu u cjelini

Dodjelom festivalskih nagrada 'Marul' u utorak navečer na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split završeni su 29. Marulićevi dani, na kojima je prikazano 12 dramskih predstava u konkurenciji za nagrade, a nagradu 'Marul' za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava 'Emet' Ivane Šojat.
vrijeme: 30.04.2019.
mjesto: Split
url: http://marulicevidani.hnk-split.hr/29-marulicevi-dani/naslovna
Predstava "Emet" izvedena je u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

 

"Marula" za suvremeni dramski tekst festivalske predstave dobio je Miro Gavran za predstavu "Svaki tvoj rođendan" u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

 

"Marula" za režiju dobio je Samo M. Strelec za režiju predstave "Emet," a nagradu "Marul" za umjetničko ostvarenje pripao je Marjanu Nećak za predstavu Marjana Nećaka i Maje Hrgović "Djevojčica sa žicama" u izvedbi Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana i Moving Music Theatre Bitola.

 

Nagradu "Marul" za dramaturgiju / dramatizaciju/adaptaciju / lokalizaciju predstave dobio je umjetnički tim predstave 'Ispravci ritma' Gorana Ferčeca u produkciji Kazališnog kolektiva BADco., Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara,.

 

"Marula" za glumačka ostvarenja dobili su Olga Pakalović i Nikša Butijer.

 

U obrazloženju nagrade "Marul" Ivani Šojat ističe se kako već sam naslov romana na osnovu kojeg je nastala nagrađena predstava, "Emet," upućuje na postupke koji su dosljedno prisutni u preciznoj arhitekturi ove predstave. Naime, "Emet," što znači Život, u sebi nosi vlastitu suprotnost - Met, odnosno Smrt. Suprotnosti, naime, borave na istom mjestu, a granice su fluidne, navodi se u obrazloženju.

 

Primajući ovu nagradu uime Ivane Šojat, intendantica HNK Osijek Dražena Vrselja je istaknula kako je to iznimno važno priznanje Osijeku i kazališnom ansamblu u tom gradu.

 

U obrazloženju nagrade "Marul" Miri Gavranu naglašeno je kao je drama "Svaki tvoj rođendan" možda je i najambicioznije Gavranovo djelo.

 

"Osnovni postulati po kojima Gavran i jest postao veliko dramsko ime, nisu iznevjereni niti u ovoj složenoj konstrukciji odnosa, osjećaja, uspomena i dramskih eskapada. Pisana za veliki glumački ansambl, uobličena u vrlo preciznu i znalački isprepletenu dramaturgiju, s idejom o neprolaznosti onog što nas čini ljudima i po čemu se prepoznajemo u iskonskoj potrebi za ljubavlju i ljepotom, drama "Svaki tvoj rođendan" oda je životu čije rođendane sami oblikujemo, a u čiji smisao duboko vjerujemo," navedeno je u obrazloženju.

 

"Ova se predstava u posljednja četiri mjesec igra se pred rasprodanim gledalištem u Zagrebu a i u Splitu je igrana pred rasprodanim gledalištem. To mi je dokaz kako publika voli predstave sa suvremenom tematikom jer ta je predstava uronjena u našu stvarnost i donosi prepoznatljive likove i zbiva se u zadnjih 60 godina u Hrvatskoj," rekao je Gavran.

 

Osim nagarda "Marul" dodijeljena je Nagrada publike za najbolju predstavu a pripala je predstavi "Kako je počeo rat na mom otoku" u izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella, Zagreb i Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku koja je dobila najvišu prosječnu ocjenu gledatelja od 4,72.

 

Žiri čitatelja dnevnog lista Slobodna Dalmacija, generalnog medijskog pokrovitelja 29. Marulićevih dana, odlučio je nagradu za glumačko ostvarenje dodijeliti Siniši Popoviću za ulogu u predstavi Nine Mitrović Susret u izvedbi Teatra EXIT, Zagreb.

 

Festival je službeno zatvorio župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, koji je rekao kako su ovogodišnji Marulićevi dani ostavili "upečatljiv trag" pred skorašnji Dan Grad Splita, to jest blagdan Sv. Dujma, koji se slavi 7. svibnja.

 

Nakon svečanosti zatvaranja Marulićevih dan kao posljednja festivalska predstava, izvan konkurencije, izvedena je predstava Zagrebačkog kazališta mladih "Pansion Eden," autorsko djelo Árpáda Schillinga, Juli Jakab i Eve Zabezsinszkij. (Hina)