koncert, djeca, mladi

Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj: Zadarski kvartet klarineta


vrijeme: 06.03.2017.
mjesto: Zagreb, Matica hrvatska

U okviru koncertnog ciklusa Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj, u ponedjeljak, 6. ožujka 2017. u 20 sati, u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu nastupit će Zadarski kvartet klarineta koji čine: Abdul-Aziz Hussein, Lovre Lučić, Ante Buturić i Ivan Andrijević. Ulaz je slobodan!  

Zadarski kvartet klarineta djeluje s manjim promjenama još od 2007. kao samostalni projekt tadašnjih učenika Glazbene škole Blagoja Berse u Zadru, danas akademskih klarinetista. Tijekom djelovanja izvodili su izuzetno šarolik program sastavljen od originalnih kompozicija, autorskih obrada, jazza i folklorne glazbe. Njihov najrecentniji uspjeh je 4. nagrada natjecanja Premio citta' di Padova u Padovi (2016.) u konkurenciji 16 komornih sastava u najstarijoj kategoriji te sudjelovanje na festivalu Nei suoni dei luoghi u talijanskoj pokrajini Friuli. Kvartet je održao koncerte u Cremoni, Zadru, Zagrebu, na Lastovu te u Aiello del Friuli u Italiji.

Program:

Kenneth Wilson:
Varijacije na Paganinijevu temu

Tihomil Vidošić:
Tri scherza

Pierre Max Dubois:
Quatuor...

Béla Bartók:
Rumunjski plesovi

Felix Mendelssohn:
Tri pjesme bez riječi


Astor Piazzolla:
Histoire du tango


O članovima kvarteta:

Abdul-Aziz Hussein (1992.) diplomirao je klarinet 2015. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi doc. Davorina Brozića. Osnovnu glazbenu naobrazbu završio je u Glazbenoj školi Zlatka Balokovića u Zaprešiću, a srednju u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u klasi Bruna Philippa. Dobitnik je triju 1. nagrada (2006., 2008., 2010.) na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa. 2010. sudjeluje u izboru predstavnika Hrvatske za Eurovizijsko natjecanje mladih glazbenika u Beču. 2012. finalist je televizijske emisije Zdravko Šljivac predstavlja mlade glazbenike. 2015. na Međunarodnom natjecanju Woodwind&Brass u Varaždinu osvaja 1. mjesto u najvišoj kategoriji klarinetista. 2016. osvojio je prvu nagradu u kategoriji klarinetista na natjecanju Papandopulo u organizaciji HRT-a i Hrvatske glazbene unije. Održao je brojne recitale u zemlji i inozemstvu, te nastupio solistički uz Simfonijski orkestar HRT-a i Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH-a. Dobitnik je priznanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za postignute rezultate u proteklim godinama. Sudionik je brojnih seminara kod eminentnih glazbenika i pedagoga kao što su Guy Deplus, Philippe Cuper, Mate Bekavac, Jože Kotar, Radovan Cavallin, Sharon Kam, Chen Halevi i dr. Aktivan je član Zagrebačkog orkestra mladih.

Lovre Lučić (1991.), rođen u New Yorku, glazbeno obrazovanje započinje s osam godina u Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zadru u klasi prof. Božidara Lukina, a završava u klasi prof. Marite Nere Mimice. Kroz školovanje sudjelovao je na nekoliko natjecanja kao solist i na natjecanjima komorne glazbe. Muzičku akademiju u Zagrebu upisuje 2010. u klasi prof. Milka Pravdića. Sudjeluje u projektima Muzičke akademije kao solist, komorni i orkestralni glazbenik. 2012. sudjelovao je na natjecanju Papandopulo te iste godine održava solo koncert u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. 2014. na Međunarodnom natjecanju Davorin Jenko osvaja 3. nagradu. Dobitnik je Rektorove nagrade za sudjelovanje u projektu Slavuj I. Stravinskog. 2013. sa Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije sudjelovao je na otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara. Surađuje sa Zadarskim komornim orkestrom, HNK-a Zagreb, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Cantus Ansamblom i dr. Netom prije diplome polaže audiciju na poziciji bas klarineta u Simfonijskom orkestru HRT-a. Polazio je seminare poznatih klarinetista (Mate Bekavac, Jože Kotar, Radovan Cavallin, Ante Grgin, Željko Milić, Davor Reba, Chen Halevi). Diplomirao u klasi doc. Davorina Brozića.

Ante Buturić (1991.) uz osnovnu i srednju Glazbenu školu Blagoja Berse, polazio je i Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II. u Zadru. U desetoj godini počinje svirati klarinet kod prof. Božidara Lukina, a zatim kod prof. Marite Nere Mimice. Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja upisuje klarinet u klasi prof. Davora Rebe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje 2015. diplomira s odličnim uspjehom. Kroz osnovnu i srednju školu kao solist sudjelovao je na mnogim natjecanjima HDGPP-a u Dubrovniku, Šibeniku, Opatiji i Varaždinu, gdje je osvojio prvu, dvije druge i treću državnu nagradu. 2010. svirao je u Europskom orkestru mladih u Njemačkoj kao jedan od predstavnika Hrvatske. 2014. osvojio je 3. nagradu na Međunarodnom natjecanju Davorin Jenko u Beogradu. Sudjelovao je na seminarima velikih klarinetista J. Tonžetića, Ž. Milića, J. Kotara, A. Grgina, R. Cavallina i C. Halevija. Od 2013. predaje klarineta u OGŠ Svetog Benedikta i GŠ Biograd na Moru.

Ivan Andrijević (1994.) trenutačno je student 5. godine klarineta na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Milka Pravdića. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zadru u klasi prof. Božidara Lukina, Marite Nere Mimice i Željka Andrića. Kao solist sudjelovao je na natjecanjima u organizaciji HDGPP-a (prve regionalne i državne nagrade 2010. i 2012.) te na međunarodnim natjecanjima (polufinalist natjecanja Papandopulo, prva nagrada natjecanja Woodwind&Brass u Varaždinu 2016., druga nagrada i srebrna medalja natjecanja Davorin Jenko u Beogradu 2013.). Kao solist sudjelovao je na  festivalu Aurora chamber music u Vänersborgu u Švedskoj 2016. Sudjelovao je na majstorskim tečajevima eminentnih pedagoga kao što su Mate Bekavac, Andreas Sundén, Venancio Rius, Chen Halevi, Geert Baeckelandt, Radovan Cavallin, Davor Reba, Davorin Brozić, Željko Milić i Josip Tonžetić. (matica.hr)
 
https://www.facebook.com/ZD4KL/

(D.H.F., 02.03.2017)