Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Carpathia brod heroj u sjeni Titanica'

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, u petak 3. svibnja 2019., bit će organizirano prvo predstavljanje knjige 'Carpathia brod heroj u sjeni Titanica', autora Slobodana Novkovića. 
vrijeme: 03.05.2019.
mjesto: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Nakon prvih dviju knjiga o parobrodu Titanic Slobodan Novković predstavlja svoju novu knjigu o brodu Carpathia, u kojoj naglasak stavlja na hrabru posadu Carpathije, osobito na članove posade iz Hrvatske, pomorce s područje Istre, Hrvatskog primorja, Kvarnera, te kontinentalne Hrvatske. Osamdeset i četvero članova posade, muškaraca i žena s područja Hrvatske, sudjelovalo je u spašavanju 712 putnika i pomoraca s Titanica.

U povijesti pomorstva 20. stoljeća taj čin ostavio je dubok trag, a osobito je istaknuo značenje Rijeke kao prekooceanske luke na početku 20. stoljeća. Kao polazna luka Carpathije Rijeka je bila i neposredan sudionik ove, najveće mirnodopske pomorske tragedije, a Carpathija je, upravo zahvaljujući sudjelovanju u spašavanju Titanica, ušla u memoriju Primoraca, Istrana i drugih sudionika ove najpoznatije pomorske nesreće.

http://ppmhp.hr/