obavijest

Praznik Frankofonije u Hrvatskoj 2017


vrijeme: 01.03.2017. - 31.03.2017.
mjesto: 13 gradova u Hrvatskoj

Praznik Frankofonije u Hrvatskoj obilježavat će se tijekom ožujka 2017. godine u 13 gradova i uključivati filmove, koncerte klasične glazbe, večer francuske šansone, ples, radionice za mlade, predavanja i još puno toga.
Više od 150 događanja organizirano je na inicijativu veleposlanstava zemalja članica Frankofonije prisutnih u Zagrebu (Belgija, Kanada, Francuska, Grčka, Mađarska, Rumunjska, Slovenija, Švicarska), uz potporu hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, pet Francuskih alijansi u Hrvatskoj, Društava francusko-hrvatskog prijateljstva te brojnih hrvatskih  kulturnih i obrazovnih udruga i institucija.
 
Zahvaljujući uspjehu tijekom prethodnih godina, FILM ostaje jedna od glavnih okosnica programa s ukupno 17 novih frankofonskih filmova koji će se prikazivati diljem Hrvatske, a među kojima su :
  • « Juste la fin du monde », koji se osvojio Grand prix na Festivalu u Cannesu 2016. godine, prikazivat će se 14. ožujka u Zagrebu. Francusko-kanadska drama, čiji je pisac, koproducent, redatelj i montažer Xavier Dolan,  filmska je adaptacija istoimene kazališne predstave koju je 1990. napisao  Jean-Luc Lagarce.
  • 7 filmova u sklopu Festivala frankofonskog filma pogledajte u Zagrebu od 6. do 12. ožujka. Isti program bit će prikazan i u sljedećim hrvatskim gradovima: Dubrovnik, Koprivnica, Rijeka, Split, Varaždin i Zadar.
Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, 19. ožujka održat će se posebna večer s predavanjem i projekcijama, koja će odati počast braći Lumière povodom  120. obljetnice prve filmske projekcije u  Zagrebu i 100. obljetnice prvog hrvatskog filma.
 
U GLAZBI i ŠANSONI moći ćete uživati na koncertima klasične glazbe, ‘Večerima posvećenima Céline Dion’ u organizaciji udruge Prijatelji šansone iz Splita, kao i na gostovanjima Cécile Lambrez, koja će pjevati francuske klasike, zatim grupe « Jef Brel émotion » iz Nantesa, te Benjamina Piata, francuskog pjevača, autora i skladatelja….
 
Škole, muzičke akademije i udruge organiziraju koncerte frankofonskih glazbenika.
 
Samobor organizira svoju tradicionalnu 7. Večer francuske šansone.
 
PLES će biti na programu u Splitu s baletom « La Sylphide », prema koreografiji Augustea Bournonvillea.
 
Brojna PREDAVANJA obogatit će ovaj mjesec Frankofonije, kao na primjer:
  •  « Europa pred izazovima populizma, 60 godina nakon Rimskih ugovora », koje će u Zagrebu održati Jacques RUPNIK;
  • « Smijeh prema Bergsonu u francuskoj kinematografiji » u Zadru.
Posebna pažnja posvetit će se mladoj publici kroz jezične radionice, brojne crtane filmove i predstave za učenike.
 
Ovogodišnji inovativni dijelovi programa :
  • u Zadaru : prevođenje jelovnika restorana na francuski;
  • u Zagrebu : brojna događanja vezana uz kravatu.
Ovaj bogati program odražava kulturnu raznolikost i humanističke vrijednosti koje su zajedničke zemljama članicama Frankofonije i Hrvatskoj, članici Međunarodne organizacije Frankofonije u svojstvu zemlje promatrača.
 
Program Praznika Frankofonije u Hrvatskoj dostupan je na stranici: www.institutfrancais.fr

(L.V., 01.03.2017)