Preskočite na glavni sadržaj

Eppur si muove: Leonardo da Vinci

Treća tribina ovogodišnjeg ciklusa tribina Eppur si muove, pod nazivom 'Leonardo da Vinci: prvih pet stoljeća u znaku kista i pera', održat će se u srijedu, 24. travnja 2019. u 19 sati, u Galeriji Kupola Gradske knjižnice u Zagrebu.
vrijeme: 24.04.2019.
mjesto: Zagreb, Gradska knjižnica
url: http://www.kgz.hr

2. svibnja 2019. navršit će se točno pet stoljeća od smrti jednog od najvećih izumitelja, umjetnika i općenito neponovljivog genija čovječanstva, Leonarda da Vincija. Povod je to mnogim izložbama, predavanjima, projekcijama, prezentacijama novih djelâ inspiriranih Leonardovom osobnošću, životom i ostavštinom koje će cijelu tekuću godinu obilježiti u svijetu te osobito u rodnoj mu Italiji. Gradska knjižnica tom prigodom organizira tribinu kojom će pokušati ukazati na neke poveznice između znanstvenog i umjetničkog stvaralaštva s osobitim naglaskom na intrigantne i još uvijek nedovoljno poznate aspekte njegove slikarske ostavštine, kao i na cjelokupni literarni izraz, odnosno, pjesnički opus koji u kolektivnom znanstvenom i umjetničkom imaginariju još uvijek predstavlja relativnu nepoznanicu.
Prvih pet stoljeća nakon smrti tog opće(pre)poznatog „renesansnog čovjeka“ ponudila su nam brojne odgovore i spoznaje o Leonardovom prototipu piramidalnog padobrana i ideji helikoptera, o samostrelu i funkciji srca kao pumpe, o La Giocondi, Posljednjoj večeri, Vitruvijskom čovjeku itd. No u idućih pet stoljeća, počevši od danas, Leonardova će stvaralačka riznica iznjedriti nove spoznaje i odgovore, a zasigurno postaviti i pokoje novo i neočekivano pitanje.

Urednica i voditeljica tribine:
Marina Koludrović, prof., nastavnica je i prevoditeljica s talijanskog i engleskog jezika te književna kritičarka, objavljivala je prijevode talijanskih klasika XX. st, naročito I. Calvina i P. Levija s kritičkim osvrtima. Uz to je autorica nekoliko proznih tekstova od kojih joj je prvi objavljen u Italiji, 2016., dok se u Hrvatskoj u skoro vrijeme očekuje i izlazak njene prve prozne knjige.

Sudionici:
- Prof. dr. sc. Mladen Machiedo, professor emeritus i redovni član HAZU, talijanist, književni kritičar, prevoditelj i književnik. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu temom „Leonardo da Vinci i poezija“ te je do umirovljenja na istom fakultetu bio voditelj raznih književnih kolegija. Književno-kritički mu opus ima težište na primarno talijanističkim, no zamjetan je trag ostavio i na ostalim romanističkim temama (osim talijanskog, piše i objavljuje na francuskom i španjolskom, a služi se i portugalskim).
- Prof. dr. sc. Zvonko Maković, član suradnik HAZU, umirovljen je u zvanju redovitog profesora na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je bio nositelj nekoliko kolegija, između ostalih i „Renesansni portret“; radio je kao predavač na doktorskom studiju, izabran je za nacionalnog izbornika na Venecijanskom biennaleu 2001., organizator je i voditelj brojnih izložbi te je (pre)poznat kao kolumnist, esejist i pjesnik.

www.kgz.hr