predstavljanje

Muzejski četvrtak: Historija klasičnog anarhizma u Hrvatskoj–fragmenti subverzije


vrijeme: 23.02.2017. 18:00
mjesto: Zgrada Glavne straže, Trg Svetog Trojstva 2, Osijek
organizator: Muzej Slavonije Osijek

U sklopu Muzejskog četvrtka, Muzej Slavonije poziva na predstavljanje knjige Historija klasičnog anarhizma u Hrvatskoj – fragmenti subverzije autora Luke Pejića, u četvrtak, 23. veljače 2017. u 18 sati.

Knjigu će predstaviti:
  • doc. dr. sc. Dubravka Božić Bogović, Filozofski fakultet Osijek
  • Ana Rajković, doktorandica povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu
  • Luka Pejić, Filozofski fakultet Osijek, autor
  • Davorin Ćuti, doktorand filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, moderator
Knjiga Historija klasičnog anarhizma u Hrvatskoj – fragmenti subverzije (DAF, 2016) rezultat je višegodišnjeg istraživačkog rada posvećenog analizi radničkog pokreta kasnog 19. i ranog 20. stoljeća te odjecima radikalnog socijalizma na području Hrvatske. Studijom je dokazano kako su fragmentarne i tek povremene anarhističke aktivnosti u Hrvatskoj korespondirale s gotovo svim važnijim svjetskim zbivanjima, od razdoblja Pariške komune 1871. do Španjolskog građanskog rata 1930-ih godina. Ukratko, ovo je prvi pokušaj sinteze svih navedenih zbivanja u domeni svojevrsne „historije odozdo“ u cjelovitu studiju ali i poticaj za neku buduću realizaciju sličnih istraživanja s obzirom na dostupnu i neistraženu arhivsku građu.
 
O AUTORU
Luka Pejić (1987.) doktorand je moderne i suvremene hrvatske povijesti zaposlen kao asistent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku. Njegovi znanstveno-istraživački interesi odnose se prije svega na socijalnu povijest te modernizacijske procese i industrijalizaciju kasnog 19. i ranog 20. stoljeća. Do sada je, najvećim dijelom, istraživao povijest marginalnih društvenih skupina, povijest kriminala i razvoja zatvorskog sustava, povijest radničkog pokreta, i slično.

(L.V., 21.02.2017)

Tagovi: DAF, muzej,