nagrada

Dodjela nagrada Hrvatskog arheološkog društva


vrijeme: 21.02.2017. 13 h
mjesto: Zagreb; Palača Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4

Dodjela nagrada Hrvatskog arheološkog društva održat će se u utorak, 21. veljače, u 13 sati, u palači Matice hrvatske. Dobitnica Nagrade za životno djelo 'Don Frane Bulić' je Kornelija Minichreiter (Zagreb), dok su dobitnice Godišnje nagrade 'Josip Brunšmid' Tatjana Bradara i Ondina Krnjak (Pula).

Hrvatsko arheološko društvo tradicionalno dodjeljuje nagrade i diplome istaknutim članovima Društva koji su svojim djelovanjem na području arheologije zadužili struku kroz proteklu godinu, ali i cjeloživotni profesionalni rad.

Uz redovitu nagradu 'Josip Brunšmid' koja se dodjeljuje za godišnja postignuća na polju arheologije, u iznimnim godinama dodjeljuje se i nagrada 'don Frane Bulić'.

Riječ je o nagradi za životno djelo koja se časno dodjeljuje visoko istaknutim arheolozima koji su svojim nesebičnim davanjem struci posvetili svoj život i mnoga odricanja te je zadužili svojom iznimnom znanstveno-istraživačkom ostavštinom. Ona će na spomenutoj svečanosti biti uručena dr. sc. Korneliji Minichreiter, znanstvenoj savjetnici koja je svoju profesionalnu karijeru izgradila kao zaposlenica Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Osijeku te Instituta za arheologiju u Zagrebu.

Već spomenuta nagrada 'Josip Brunšmid' dodjeljuje se za jednokratni doprinos na području arheologije, odnosno za izložbu, konzervatorski rad, stručnu ili znanstvenu publikaciju, uvođenje novih metoda, uključivanje arheoloških spomenika u turističku ponudu i povećanje ugleda hrvatske arheologije u Hrvatskoj ili u inozemstvu.

Nagrada 'Josip Brunšmid' bit će dodijeljena dr. sc. Tatjani Bradara i Ondini Krnjak za projekt 'Istra, lav i orao' koji je rezultirao impresivnom izložbom s popratnim katalogom.

U glazbenom dijelu programa nastupit će:
 
Tamara Jurkić Sviben, klavir
Hrvoje Pintarić, rog
 
Laura Mjeda Čuperjani: Horn play
izvode: Hrvoje Pintarić, rog
Tamara Jurkić Sviben, glasovir
 
C. Debussy: Reflets dans l'eau (Images, I)
Tamara Jurkić Sviben, glasovir
 
A. Kabiljo: Kasno jutro
Hrvoje Pintarić, rog
Tamara Jurkić Sviben, glasovir

(R.P.B., 17.02.2017)