Preskočite na glavni sadržaj

Ciklus tribina o suvremenom hrvatskom simboličkom identitetu

Centar za kulturu Trešnjevka u četvrtak, 18. travnja, u 20 sati, započinje interdisciplinarni projekt pod nazivom 'Hrvatski simbolički identitet', a prva tema susreta su Hrvatski državni blagdani, pod vodstvom dr. sc. Tijane Trako Poljak.
vrijeme: 18.04.2019.
mjesto: Zagreb; Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1
url: http://www.cekate.hr/
Ovaj projekt se bavi suvremenim hrvatskim simboličkim identitetom zemlje koji je iznimno važan kao pretežito vizualni način njenog predstavljanja „prema van“ drugim zemljama i narodima kao i „prema unutra“ vlastitim građanima/kama. Fokus će biti na tri najvažnija službena državna simbola, određena kao takva najvišim međunarodnim i državnim pravnim aktima: zastava i grb, himna i državni blagdani. Autorica projekta je dr. sc. Tijana Trako Poljak.

 

Cilj je povezati znanstvenike i stručnjake koji se bave istraživanjem suvremenih hrvatskih simbola sa širom javnošću koju se kroz niz tribina želi upoznati s važnošću postojanja i očuvanja simboličkog nacionalnog i državnog identiteta, te s poviješću nastanka i razvoja, sadržaja, promjena i primjena hrvatskih državnih simbola. Važnost uključenja građana u upražnjavanje nacionalnog simboličkog sadržaja, što je pak moguće samo razvojem boljeg razumijevanja i osobnog usvajanja tog sadržaja kao sastavnog dijela vlastitog nacionalnog identiteta, u znanstvenoj je literaturi istaknuto kao ključno za njegovo održanje te, posljedično, za jačanje nacionalnog identiteta uopće.

 

Sve teme susreta kroz travanj i svibanj, više o autorici projekta i ostale dodatne informacije možete pročitati ovdje.