izložba

Tomislav Gotovac / Trg maršala Tita, volim te!


vrijeme: 07.02.2017. - 11.02.2017.20,00
mjesto: Zagreb; Institut za suvremenu umjetnost, Trg kralja Tomislava 20

Povodom 80. rođendana Tomislava Gotovca, u utorak, 7. veljače, u 20 sati, otvara se izložba 'Tomislav Gotovac: Trg maršala Tita, volim te!'. Kustos je Darko Šimičić, a izložba ostaje otvorena do 11. veljače.

Performance Trg Maršala Tita, volim te! izveden je 14.10.1997. godine. Započeo je, kao i druge Gotovčeve akcije, točno u podne, nakon detonacije gričkog topa. Od početne pozicije kod Meštrovićevog Zdenca života, umjetnik se kretao trgom i zaustavljao na pojedinim postajama: uz ogradu ispred Pravnog fakulteta, pokraj klupe, kod svjetiljke i cvjetnjaka, na uglu i stepenicama Muzeja za umjetnost i obrt i stepenicama Škole za primijenjenu umjetnost, pokraj kioska, ispred spomenika Sv. Jurju i na sličnim mjestima koja su zbog izgleda ili nekog drugog razloga privukla njegovu pažnju.

Na svakoj postaji, zavisno od arhitekture, fizičkih prepreka ili određenog objekta, umjetnik postavlja svoje tijelo u odnos prema zadanom mjestu. On stoji, sjedi, leži, savija se; nastoji se čim je moguće više prilagoditi tim objektima. Izraziti fizički napor potreban za izvedbu ovog performansa istaknut i izborom kostima (jednodjelni radnički kombinezon, tenisice, šilterica, radne rukavice) i rekvizita (baseball loptica): izvođač je naizgled i radnik i sportaš. No postoji jedan detalj koji ga izdvaja od te uloge. Na leđima kombinezona, na mjestu rezerviranom za ime/logo firme u kojoj radnik radi ili ime sportskog kluba za koji sportaš nastupa stoji stilizirani natpis Howard Hawks. Tako eksplicirana posveta dobiva značenje korporacije ili kluba, postaje simbol moćne sile bliske umjetniku.

Gotovac je izveo cijeli niz akcija i performansa na ulicama i trgovima Zagreba, Beograda i Osijeka. Gradski prostori našli su mjesto u njegovim filmovima i na fotografijama, no posebnu su ulogu odigrali kao prostor uzbudljive interakcije između umjetnika i publike. Upravo se urbane akcije učvrstile Gotovčev status poznate osobe, čovjeka koji se ne usteže javno pokazati svoje golo tijelo i obznaniti svoje stavove. Za njega je grad ljudsko biće, ima tijelo i dušu, krvotok, visinu, težinu, obujam.

Izbor Trga Maršala Tita za mjesto akcije određen je uspomenama koje umjetnika vežu za djetinjstvo, tu je šetao s roditeljima i s osobitom pažnjom promatrao gola tijela na Zdencu života. Trg je, kao i veliki broj drugih gradskih ulica i trgova, kroz povijest mijenjao ime. Stoga se i ova akcija može smatrati Gotovčevom posvetom osobi za koju je govorio da je veliki režiser i glumac u filmskom projektu, jer poznato je, i Tito i Gotovac dijelili su veliku strast prema holivudskom filmu.

U četvrtak, 9.2.2017. u 18:00 sati održava se Razgovor o Tomislavu Gotovcu, sudjeluju Darko Šimičić, Jadranka Vinterhalter, Janka Vukmir.

(M.K., 06.02.2017)