projekcija

Attack predstavlja film 'Jedno ubojstvo za van'


vrijeme: 06.02.2017. 20 h
mjesto: Zagreb; Art kino Grič, Jurišićeva 6

Autonomni kulturni centar predstavlja crnu komediju Luke Duvančića 'Jedno ubojstvo za van' u zagrebačkom kinu 'Grič', 6. veljače, s početkom u 20 sati.

Riječ je o prvom dugometražnom filmu proizvedenom na Filmskoj radionici Medika, obrazovnom programu pokrenutom 2009. u sklopu Attackove tvornice, koji omogućava mladim zaljubljenicima u film prvo praktično filmsko iskustvo, u ravnopravnoj suradnji s ponekad mnogo profesionalnijim suradnicima. Među dosadašnjim polaznicima radionice mnogi su se nastavili baviti filmom upisujući režiju na zagrebačkoj ADU te svojim kratkim filmovima kucaju na vrata festivala osvajajući i poneku nagradu – npr. Jelena Novaković, Kristina Vuković, Ivan Stanić, Renata Lučić. Ambiciozna ideja da se ovoga puta uđe u realizaciju dugometražnog filma začeta je 2014. na radionici scenarija pod vodstvom Irene Čurik, a rad na filmu trajao je sljedeće dvije godine uz sudjelovanje mentora režije i producenta Josipa Viskovića i mentora montaže Ivora Ivezića. 22-godišnji student dizajna Luka Duvančić ipak je većinu ključnih poslova iza kamere odradio sam – od pisanja scenarija do kreiranja vizualnih efekata  i skladanja soundtracka,  ostvarujući tako već u svom prvom filmskom pokušaju neobično kompletnu i razrađenu autorsku viziju.

Uz kolege s radionice Arona Adžijevića, Vedrana Blaška, Alena Lukovca, Diega Tomljanovića i Tomislava Mijatovića, najbliži Lukin suradnik bio je direktor fotografije Sergije Michieli, poznati zagrebački fotograf koji se tako nakon dužeg vremena vratio svojoj prvoj ljubavi – filmskom snimanju, a glumačku ekipu predvodi Igor Baksa, poznat iz predstava Scene Gorica, Teatra Poco Loco, Exita, Gavelle, Komedije, čakovečkog Pinkleca i varaždinskog HNK, a na glazbenoj sceni kao kantautor i frontmen benda Kom3dija. Baksa u filmu tumači smotanog učitelja zemljopisa Kazimira, kome u posljednje vrijeme ne cvatu ruže: ostavila ga je supruga Sanja, dobio je otkaz na poslu, računi za režije se gomilaju, zima je oštra a budućnost neizvjesna. Na izmaku snaga, Kazimir zasniva zločinački plan u kome će mu pomoći njegova neurotična sestra Tamara… Baksine partnerice također se prvi put pojavljuju u cjelovečernjem filmu, premda iza sebe imaju nekoliko kratkih: Tajna Peršić studirala je glumu u Bratislavi i Varšavi, a kod nas je najbolje poznaje najmlađa publika, po nastupima u predstavama Tigar teatra i brojnim crtićima (npr. Praščić Peppi); u „Ubojstvu“  se pojavljuje kao frustrirana spisateljica ljubavnih romana Tamara. Pomalo fatalnu Sanju glumi Marina Stanger, diplomirana mlada glumica iz Rijeke dosad poznata iz nekolicine predstava, kratkih filmova, reklama i videospotova. U ulozi zagonetnog mlađeg brata Vatroslava pojavljuje se Marin Bukvić, glumac i dramski pedagog u zagrebačkom Medley Teatru, a brojnim se debitantima u ulozi vrlo zločeste bake pridružila najnagrađivanija hrvatska glumica Marija Kohn, sklona izazovima i 60 godina nakon vlastitog debija u filmu „Svoga tela gospodar“. U ostalim ulogama pojavljuju se prokušana glumačka lica kao što su Pero Juričić, Nikša Marinović i Neven Aljinović-Tot, ali i brojna nova, poput mlade Zadranke Ene Begović, djevojčice Vide Munjize, punk-legendi Željka Zebića i Igora Pacalosa, plesačice i akrobatkinje Nikoline Komljenović i mnogih drugih, uključujući i dramsku skupinu Osnovne škole Petra Zrinskoga.
 
U rad na filmu volonterski se uključilo više od 50 ljudi,  a snimljen je prošle zime na brojnim zagrebačkim lokacijama, od spomenute osnovne škole i Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, preko Ribnjaka i Mirogoja, do niza privatnih stanova i AKC Medike, gdje je čitava priča i pokrenuta. Uz kreativne nositelje projekta, mnogi su njihovi prijatelji i članovi obitelji pomogli kuhanjem, prijevozom, nabavkom rekvizita, a jedan od najzanimljivijih zadataka imao je crtač Miro Župa koji je, kad su autori ustanovili da ne mogu na crnom tržištu nabaviti pajser, taj nekoć kultni predmet iz arsenala lopova i nasilnika doslovce preko noći iskovao od dijela satelitske antene nađene na smetlištu. Kako je upotrijebljen, možete otkriti  pridružite li se mnogobrojnoj ekipi filma na njegovom prvom prikazivanju 6.2. u Griču, no autori se nadaju kako će za to biti još mnogo prilike, budući da je „Jedno ubojstvo za van“ riječima glavnog glumca Igora Bakse „debelo preraslo okvire filmske radionice u ozbiljan cjelovečernji film gledljiv za široke mase“. Hoće li do njih i doprijeti, ovisi o interesu distributera. 

Prijave na ovogodišnju Attackovu filmsku radionicu bit će moguće u travnju, a financijski je podržava Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport (povremeno i Ministarstvo kulture, zaklada Kultura nova te HAVC).
 

(R.P.B., 03.02.2017)