konferencija, znanstveni skup, poziv za prijedloge

Poziv na sudjelovanje - Hrvatski povjesničari umjetnosti: Lelja Dobronić


vrijeme: 15.05.2017. - 16.05.2017.
prijava: 15.3.2016..
organizator: Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske poziva na sudjelovanje na znanstveno-stručnom skupu Hrvatski povjesničari umjetnosti: Lelja Dobronić (1920.– 2006.). Rok prijave je 15. ožujka.
 
Nastavljajući programski serijal znanstveno-stručnih skupova pod nazivom Hrvatski povjesničari umjetnosti, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske organizira četvrti skup posvećen Lelji Dobronić (Zagreb, 1920. – Zagreb, 2006.) u povodu desete godišnjice njezine smrti. Na dosad održanim skupovima obrađena su djela i doprinosi Arthura Schneidera, Radovana Ivančevića i Gjure Szabe, a izloženi radovi objavljeni su u zbornicima skupova.

Lelja Dobronić bavila se brojnim temama ne samo povijesti umjetnosti već i srodnih struka u širokom vremenskom okviru od srednjeg vijeka do 20 stoljeća. Svojim je neumornim znanstveno-istraživačkim radom ostvarila veliki doprinos  povijesti umjetnosti ali i povijesti kulture Hrvatske. Posebno je bila zaokupljena proučavanjem problematike urbanog razvoja i arhitekture grada Zagreba,  njegovim graditeljima i najistaknutijim ličnostima, sudionicima najvećih promjena u 19. stoljeću. Svoja je istraživanja Lelja Dobronić proširila na povijest zagrebačkog Kaptola u nekih župa, na djela zagrebačkih biskupa i ulogu srednjovjekovnih viteških redova, postavljajući ujedno temelje povijesnoumjetničke topografije sjeverne Hrvatske. Neizbrisiv  trag ostavila je i u institucijama u kojima je radila: Gliptoteci, Muzeju grada Zagreba, Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zagreba, Muzejsko-dokumentacijskom centru i Povijesnom muzeju Hrvatske.

Molimo da naslov i sažetak prijedloga izlaganja (do 900 znakova) pošaljete na dpuh@inet.hr do 15. ožujka 2017.
 
Poziv na sudjelovanje je priložen.
 

(L.V., 03.02.2017)