predstavljanje

Predstavljen pretprogram 68. Dubrovačkih ljetnih igara


vrijeme: 02.02.2017.
mjesto: Dubrovnik

Na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama bit će izvedeno oko 70 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih programa, a dva premijerna naslova u dramskom programu bit će 'Gospoda Glembajevi' Miroslava Krleže u režiji Zlatka Svibena te '#Držić - Viktorija od neprijatelja' autora Hrvoja Ivankovića u režiji Ivice Boban, rečeno je u četvrtak na predstavljanju pretprograma Igara.

Kako su naveli iz Igara, premijerni dramski program čine dva naslova izrasla iz razmatranja o slobodi djelovanja pojedinca u krutim okvirima zadane društvene zbilje: "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže te "#Držić - Viktorija od neprijatelja" autora Hrvoja Ivankovića, dramaturški isprepleteni životopis i dijelovi tekstova velikog dubrovačkog borca za slobodu govora Marina Držića, čija se 450. obljetnica smrti u progonstvu obilježava ove godine.
 
Glembajeve će režirati Zlatko Sviben, dok drugi premijerni naslov režira Ivica Boban.
 
Vršitelj dužnosti intendanta Igara Mladen Tarbuk istaknuo je kako se prvotni plan uvelike razlikovao od ovog postojećeg, no zbog financijskih razloga nije ostvaren.
 
"Imali smo namjeru postaviti Gundulićevu 'Dubravku', ali onako kako je 1929. godine napravljena praizvedba kakvu je vidio Jakov Gotovac. Nismo je htjeli napraviti s elektronskom glazbom nego sa simfonijskim orkestrom i zborom. Za to smo htjeli financijsku potporu Društva prijatelja dubrovačke starine, no oni nisu podržali takav projekt. Zbog financijskih razloga nismo uspjeli realizirati ni Puccinijevu 'Toscu'", rekao je Tarbuk.
 
Osim premijernih naslova, na programu će ponovno biti i lanjske uspješnice "Kafetarija" i "Othello", a zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište gostuje s lanjskom dramskom uspješnicom "Tri zime" Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana. Festivalska publika tradicionalno će imati priliku pogledati i posljednji premijerni naslov Studentskog teatra Lero, predstavu "Grad sjena" u režiji Davora Mojaša.
 
Glazbeno-scenski program donosi premijeru Händelove opere "Orlando" pod umjetničkim vodstvom Davida Batesa, u režiji Janusza Sikore i izvedbi Hrvatskog baroknog ansambla. Solisti su Owen Willetts, Ivana Lazar, Renata Pokupić, Marija Kuhar Šoša i David Oštrek.
 
Ove godine će ljubitelji baleta 'doći na svoje' jer će se na programu Igara naći i najpopularniji "bijeli balet" svih vremena, "Labuđe jezero" Petra Iljiča Čajkovskoga u koreografiji proslavljenog Vladimira Malakhova, a u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Balet je u pripremi, a premijera se očekuje u ožujku. Plesna poslastica je svakako i komad za četiri plesača, "A Love Supreme", nastao na glazbu Johna Coltranea po čijem poznatom jazz albumu ovaj ples i nosi ime, a koreografiju potpisuju Anne Teresa De Keersmaeker i Salva Sanchis, a produkciju ugledni ansambl Rosas i De Munt/La Monnaie kraljevska operna kuća iz Brusselsa.
 
Mladen Tarbuk najavio je ove godine i intenzivniju suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.
 
"Bogat glazbeni program se oslanja na intenzivniju suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, koji time postaje svojevrsni rezidentni orkestar festivala. Gotovo svaki petak ovaj će orkestar prezentirati program koji jednim dijelom počiva na poznatim djelima, dok s druge strane promovira skladatelje dubrovačkog podneblja - Rogowskog i Obradovića. Izvedbom 'Zaboravljenih muzika' obilježit će se 80. godišnjica rođenja značajnog hrvatskog skladatelja, danas Dubrovčanina, Dubravka Detonija. Publika će čuti i reprezentativni izbor djela američke glazbe 20. stoljeća pod ravnanjem maestra Richarda Rosenberga, možda najvećeg autoriteta za repertoar nastao u Sjedinjenim Američkim Državama, u zemlji čiju su slobodu i neovisnost prvi u svijetu priznali upravo Dubrovčani, te violinskog virtuoza i dirigenta Hakana Sensoya, koji je u Turskoj korifej zapadne glazbe i poticatelj suvremenih turskih skladatelja", rekao je Mladen Tarbuk.
 
Pijanist Goran Filipec osmislio je autorsku večer "Franza Liszta" pažljivo birajući skladbe iz njegovog kasnog opusa u kojima Liszt traži granice slobode same glazbe, navješćujući nova vremena Schönberga, Hindemitha i Debussyja. Posebno su zanimljivi programi Ansambla Umberto Giordano koji izvodi Beethovenove pjesme-obrade narodnih napjeva raznih europskih naroda, te Messiaenov Kvartet za kraj vremena u izvedbi Trija 1887. Planirani su i brojni drugi recitali u Kneževu dvoru: zajednički nastup violončelistice Monike Leskovar i gitarista Petrita Çekua te violista Aleksandra Miloševa i pijanista Lovra Pogorelića, dok će violinski recital prirediti Stefan Milenkovich uz pijanista Rohana de Silvu.
 
Recital inspiriran temom "La belle époque... médiévale" održat će Katarina Livljanić i Danijel Detoni. Gitarist Srđan Bulat imat će solo večer, a na nastupu "4 gitare" publiku očekuju Zoran Dukić, Petrit Çeku, Tvrtko Sarić i Maroje Brčić. U Dvoru će nastupiti i komorni sastav "Nemanja Radulović & Friends", dok će mladi i višestruko nagrađivani glazbenici, udaraljkaš Filip Merčep i violistica Tara Horvat izvesti autorski projekt elektroničkih instalacija. Igre će 25. kolovoza ispred crkve sv. Vlaha zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije s kojim će nastupiti i lanjski dobitnik nagrade Orlando, violinist Aleksey Semenenko.
 
Na programu su i tradicionalni nastupi Folklornog ansambla Linđa, a popratni program festivalskoj publici donosi selekciju najboljih filmova s Pulskog filmskog festivala, veliku izložbu slikara Antuna Masle koja bi trebala javnosti predstaviti i neka njegova nikad ranije izlagana djela, a očekuje se i nastavak projekta Pisci na Igrama autorice Mani Gotovac.
 
Ravnateljica Igara Iva Medo Bogdanović istaknula je kako je proračun Igara za ovu godinu gotovo 11 milijuna kuna.
 
"Taj iznos je približan lanjskom. Planirano je da će se 65 posto sredstava ostvariti iz javnih izvora: Ministarstva kulture, Grada Dubrovnika, Županije dubrovačko-neretvanske te turističkih zajednica, dok 35 posto proračuna čine vlastiti prihodi i sponzorstva", rekla je Medo Bogdanović dodajući da Igre očekuje financijski stabilna godina.
 
Inače, otvaranje Igara je 10. srpnja, traju do 25. kolovoza, a u 47 dana trajanja, na gotovo 20 ambijentalnih lokacija, više od dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta pred međunarodnom će publikom od 60 tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja izvesti oko 70 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih programa. (Hina)

(R.P.B., 02.02.2017)