predavanje, tribina

Tribina s Michaelom Kumpfmüllerom - Što je pisac htio reći?


vrijeme: 07.02.2017. 19:00
mjesto: Vinyl bar&bar, Bogovićeva 3, Zagreb
organizator: Hena com i Goethe-Institut

Hena com i Goethe-Institut pozivaju na književnu tribinu Što je pisac htio reći?, koja će se održati u utorak, 7. veljače, u Vinyl bar&bar, s početkom u 19:00 sati. S njemačkim književnikom Michaelom Kumpfmüllerom, razgovarat će Tanja Tolić, književna kritičarka i Nermina Husković, urednica.
Njegov roman 'Raskoš života' priča je o jednom od najintrigantnijih autora ikad - Franzu Kafki.

Na temelju stvarnih činjenica iz dnevnika, pisama i posljednjih Kafkinih tekstova pred smrt, Michael Kumpfmüller majstorski je nježno, gotovo meko, oblikovao roman o jednom od najintrigantnijih autora ikada. Priča o ljubavi i patnji, o nadi i strahu, o prazninama i ispunjenju prepuna je delikatnih detalja koji Kafkinoj fizionomiji dodaju nove, suptilne nijanse. Ovo je jedna od onih knjiga koja vas snažno povlači u magični svijet ovog gotovo mitskog književnika, ali ga s druge strane čini i tako krhko običnim, prepoznatljivim u svakom od nas. Raskoš života bolna je koliko i lijepa, osebujna i stilski briljantna priča o čovjeku na čijem se neumitnom kraju tragično susreću ljubav i smrt.
U baltičkom ljetovalištu u Müritzu, u ljeto 1923., Franz Kafka, tada malo kome znani pisac i Dora Diamant susreću se i fatalno zaljubljuju. Već tada teško oboljeli Franz pod dojmom je snažnih, njemu samom neočekivanih osjećaja i odlučuje se na pothvat zajedničkog života s Dorom u Berlinu. Unatoč brojnim preprekama – njegovoj teškoj bolesti, preopreznim roditeljima, društvenim nedaćama i nesigurnosti vremena, njihova je nježna romansa na samom rubu života postala jedna od najljepših ljubavnih priča prošlog stoljeća.
“Tiha, nježna, prekrasna i istodobno pretužna priča. Kumpfmüller je uspješno ispisao blagi i delikatni roman o dvoje izvanrednih ljudi u beznadnoj životnoj  situaciji.”
Westfälischer Anzeiger

Michael Kumpfmüller njemački je autor i bivši novinar, rođen 1961. godine u Münchenu. Danas živi kao slobodni pisac u Berlinu. Godine 2000. objavljen je njegov proslavljeni roman Hampels Fluchten, ujedno i prvijenac, a zatim su uslijedili romani Durst (2003.) i Nachricht an alle (2008.) za kojega je dobio nagradu „Alfred Döblin“, Raskoš života (2011.) te Die Erziehung des Mannes (2016.) Njegove knjige prevedene su na 18 jezika.


(L.V., 02.02.2017)