Preskočite na glavni sadržaj

Proljetni festival Čarobne frule

Proljetni festival Čarobne frule održat će se u Centru za kulturu Maksimir, 10. i 11. travnja 2019. godine. Posebni gosti ovogodišnjeg festivala su zborovi glazbenog društva Voices of Berralee iz Brisbanea u Australiji.
vrijeme: 10.04.2019.
mjesto: Zagreb, Centar za kulturu Maksimir
url: http://www.carobnafrula.hr

Nastupit će dječji zbor Brisbane Birralee Voices, muški vokalni sastav Berralee Blokes, a jedan dio programa izvest će zajedno kao mješoviti zbor.

Hrvatski sudionici festvala bit će dječji zbor Vrapčići, zbor Čaroba frula, Čarobna frula Mate Lovraka i Tamburaški orkestar KUD-a „Dragutin Domjanić“ iz Adamovca.

Festival Čarobne frule i susret s australskim pjevačima održat će se na tri mjesta:

10. travnja prije podne Voices of Berralee bit će gosti OŠ Mate Lovraka, gdje će održati kraći koncert.
10. travnja navečer u 20 sati bit će središnja priredba, zajednički koncert Voices of Berralee i Čarobne frule u Centru za kulturu Maksimir.
11. travnja u 19 u Adamovcu na rasporedu je oproštajni koncert i fešta koji pripremaju domaćini iz KUD-a „Dragutina Domjanić“.

Članovi Čarobne frule i Tamburaškog orkestra KUD-a Dragutin Domjanić primit će goste iz Australije u svoje domove za vrijeme njihove trodnevne posjete Zagrebu, a uzvratni susret trebao bi se dogoditi 2021. godine u Australiji.
Boravak u Zagrebu (i poslije u Opatiji) dio je velike europske turneje Voices of Berralee, u sklopu koje će posjetiti još Austriju i Sloveniju, a glavni im je cilj nastup na Danu sjećanja na ANZAC u Australskom nacionalnom memorijalnom centru u blizini Villers-Bretonneuxa u Francuskoj. U borbama Prvog svjetskog rata sudjelovali i australski vojnici, pokazavši zavidnu hrabrost usprkos velikim gubitcima. Dan sjećanja na ANZAC, državni je praznik u Australiji i na Novom Zelandu, kojim se obilježava iskrcavanje australskog i novozelandskog vojnog korpusa u Galipolju, u Turskoj 1915. godine. Na ovaj dan također sjeća se svih muškaraca i žena koji su služili u Prvom svjetskom ratu i kasnijim ratovima i sukobima.
Voices of Berralee, na čelu s osnivačicom i umjetničkom ravnateljicom Julie Chistiansen i suradnikom Paulom Holleyem, izabrani su na državnom natječaju Odjela za veteranske poslove (Department of Veterans’ Affairs) da svojim pjevanjem uzveličaju komemoraciju na žrtve australskih vojnika od 2015. do 2019. godine.