predstavljanje, novo izdanje

'Sunčana polja' - Zagrebačka filharmonija


vrijeme: 31.01.2017. u 12 sati
mjesto: Zagreb, Caffe bar & Music shop Nova ploča, Bogovićeva 5

'Sunčana polja' naziv je novog albuma Zagrebačke filharmonije objavljenog u izdanju Croatia Recordsa. Predstavljanje albuma održat će se u Zagrebu 31. siječnja 2017.

Album je snimka koncerta izvedenog u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, od 7. do 9. lipnja 2016. na kojemu su izvedena značajna djela velikih hrvatskih skladatelja – "Sunčana polja" i "Idila za orkestar" Blagoja Berse, "Istarska suita" Natka Devčića te "Simfonijsko kolo" Jakova Gotovca. Filharmonijom je dirigirao maestro Pavle Dešpalj.

"Sunčana polja" simfonijska je pjesma, ujedno i najpoznatije djelo istaknutog hrvatskog skladatelja i pedagoga Blagoje Berse koje je Zagrebačka filharmonija praizvela 1920. godine pod ravnanjem Milana Sachsa. "Idila za orkestar, op. 25b" orkestralna je skladba koja je jedno od najizvođenijih djela hrvatskih skladatelja uopće. "Istarska suita", Devčićevo najpopularnije djelo, praizvela je Zagrebačka filharmonija 1948. godine, a temelji se na izvornim istarskim napjevima. "Simfonijsko kolo" prvo je Gotovčevo orkestralno djelo, a praizvela ga je Zagrebačka filharmonija 1928. pod ravnanjem Krešimira Baranovića. Kolo je od početka svojeg koncertnog života obišlo mnoge države pa čak i kontinente, a često je bilo upotrebljavano i kao baletna glazba.

www.crorec.hr
 

(D.H.F., 27.01.2017)