Preskočite na glavni sadržaj

Likovni natječaj za osnovnoškolce - 'Iskoni bje slovo'

Treći likovni natječaj OŠ Zadarski otoci iz Zadra, na temu glagoljice, namijenjen je učenicima od 1. do 8. razreda. Cilj je natječaja - osvijestiti važnost glagoljice, njezino povijesno značenje.
prijava: 03.05.2019

CILJ NATJEČAJA: Osvijestiti važnost glagoljice, njezino povijesno značenje. Učenici i učitelji pratili bi tragove hrvatske prošlosti i upravo na tom tragu mogli bi pronaći vizualnu ljepotu svakog kamena, ulice, crkve, narodne nošnje, čipke, čovjeka… i pretočiti ju kroz prošlost, sadašnjost ili budućnost Hrvatske, kroz povijesne knjige i glagoljska slova u likovni izričaj/likovne uratke. Samo zajedničkim radom može se postići da se srca sudionika  ražare i da slikaju ili crtaju potaknuti ljubavlju i dobrotom Na taj način djeca bi otkrila bogatstvo i ljepotu stvaralaštva i važnost glagoljice te bi ju čuvala od zaborava.
                                                
Propozicije natječaja:

Na natječaju mogu sudjelovati svi učenici od 1. do 8. razreda osnovnih škola Republike Hrvatske. Jedan učenik može sudjelovati najviše s jednim radom. 
Želimo biti zanimljivi u poticajnom i likovno-tehničkom smislu te smo odlučili da motiv/poticaj ovogodišnjih likovnih radova budu - inicijali -   početna slova teksta koja su posebno lijepo ukrašena.
                                           
Likovni radovi:

Zadaće slikanja, crtanja, oblikovanja:
Nakon usmjerenog opažanja, analiziranja i razgovora o motivu/poticaju vizualnog istraživanja, učenik treba naslikati ili nacrtati u likovnoj tehnici po izboru na formatu papira A4.

Likovno – tehnička sredstva:
- olovka
- tuš i metalno pero
- tuš i kist
- lavirani tuš
- tempera
- akvarel
- grafika: kartonski tisak ili linorez
- kolaž
- sve kombinirane tehnike

Radovi moraju biti pojedinačni. Šalju se poštom, propisno zamotani i zaštićeni od oštećenja. Nije dozvoljeno slanje u roli ili tubi.
Na poleđini likovnih radova mora pisati:

Likovni natječaj „ISKONI BJE SLOVO“
IME I PREZIME UČENIKA/CE:
RAZRED:
ŠKOLA:
IME I PREZIME MENTORA:
ADRESA ŠKOLE:

Likovni radovi moraju biti poslani najkasnije do 3. svibnja 2019.

Radovi se šalju na adresu: Likovni natječaj ISKONI BJE SLOVO, OŠ ZADARSKI OTOCI, TRG DAMIRA TOMLJANOVIĆA GAVRANA 2, 23000 ZADAR.

Rezultati natječaja bit će objavljeni na mrežnim stranicama naše škole 10. svibnja. Na izložbu, priredbu i dodjelu nagrada, 24. svibnja,  bit će pozvano 12 učenika i mentora kao i svi ostali sudionici natječaja. Poslane učeničke radove izabrat će i vrjednovati stručno povjerenstvo. Radovi se ne vraćaju. Molimo potpisanu suglasnost roditelja za nagrađene učenike radi objavljivanja fotografija djece i njihovih imena i prezimena u medijima. Suglasnost čuva mentor.

Pristigli radovi bit će podijeljeni u 4 kategorije:

              1. kategorija: učenici od 1. do 2. razreda osnovne škole
              2. kategorija: učenici od 3. do 4. razreda osnovne škole
              3. kategorija: učenici od 5. do 6. razreda osnovne škole
              4. kategorija: učenici od 7. do 8. razreda osnovne škole

Vrijednosni ocjenjivački sud povjerenstva temeljit će se na osjetilnim, spoznajnim i likovno izražajnim i stvaralačkim mogućnostima učenika određene dobi, a prosudba radova na postignutoj razini izvornosti, izražajnosti i likovno-tehničkoj izvedbi.

Opširnije:
http://os-zadarski-otoci-zd.skole.hr/