konferencija, znanstveni skup

Održan sastanak članova projekta 'Ilok – Vukovar – Vučedol'


vrijeme: 07.09.2005. - 07.09.2005.
mjesto: Zagreb

Na sastanku dijela Uprave projekta "Ilok-Vukovar-Vučedol" i stručnih voditelja projekta, zaduženih za provedbu opsežnih, četverogodišnjih arheoloških istraživanja na lokalitetima Vučedol i Ilok, koja počinju 12. rujna, utvrđena je provedba prioritetnih programa za ovu i sljedeću godinu, priopćeno je danas iz Ministarstva kulture.

Dogovoren je također nastavak i dovršenje restauratorskih radova na iločkom dvorcu Odeschalchi kao i realizacija stalnoga postava Muzeja grada Iloka te ostalih programa obnove spomeničkih cjelina u Vukovaru i Iloku. Program arheoloških istraživanja u Iloku, uz Muzej grada Iloka, vodi Institut za arheologiju te Hrvatski restauratorski zavod, a na Vučedolu, uz vukovarski Gradski muzej, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te Hrvatski restauratorski zavod. U provedbu dijela programa bit će uključen i Arheološki muzej u Zagrebu te ostali muzeji.
Riječ je o opsežnim programima, koje u predstojećem četverogodišnjem razdoblju financiraju hrvatska Vlada i Razvojna banka Vijeća Europe, s osnovnim ciljem - istražiti, obnoviti i prezentirati kulturnu baštinu Vukovarsko-srijemske županije. Sam početak provedbe projekta na navedenim arheološkim lokalitetima, kako napominju u Ministarstvu kulture, otvara novi pristup, ne samo u financiranju programa, već otvara i nove mogućnosti integracije kulturne baštine u najširi ekonomski i društveni život zajednice.


(Hina)