Preskočite na glavni sadržaj

Mangelos: Manifesti, teze, projekti i bilješke

U četvrtak, 4. travnja 2019. u 20 sati, u zagrebačkoj Galeriji Nova otvara se samostalna izložba umjetnika i člana Gorgone Dimitrija Bašičevića Mangelosa 'Manifesti, teze, projekti i bilješke'. Izložba ostaje otvorena do 18. svibnja.
vrijeme: 04.04.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija Nova, Teslina 7

Dimitrije Bašičević Mangelos bio je povjesničar umjetnosti, kritičar i kustos Galerije suvremene umjetnosti u Zagrebu, i u posljednjih trideset godina postupno je stjecao svjetsku slavu kao Mangelos noartist. Mangelosova samostalna izložba u Galeriji Nova Manifesti, teze, projekti i bilješke bavi se posljednjom dekadom njegova rada: manifestima, tezama, projektima i bilješkama koje je pisao sedamdesetih godina na drvenim tablama i novinskim isječcima, globusima i u crno preboojanim tiskanim knjižicama. Kustosica izložbe je Branka Stipančić, koja će u utorak, 9. travnja u 18h održati stručno vodstvo izložbom.

U Manifestima je Mangelos dijalogizirao i sporio sa svime što je proučavao, a njegov je raspon interesa bio velik, od filozofije i umjetnosti do psihoanalize, biologije i fizike. Humor i ironija bili su prisutni u načinu kojim je izlagao svoje misli: kritizirao je autoritete i kombinirao različite strane jezike u raskoraku između pretenciozne poruke i duhovite rečenice. Svjestan da takvo pisanje nije odraz preciznosti funkcionalnog mišljenja za koje se zalagao, sažeo je svoje manifeste u kratke i jasne forme koje su stale na njemu važnu podlogu – globus.
 
Dimitrije Bašičević (1921., Šid – 1987., Zagreb) je živio i radio u Zagrebu. Bio je član neoavangardne grupe Gorgona, aktivne u Zagrebu između 1959. i 1966. godine. Samostalne je izložbe imao u prestižnim svjetskim muzejima i galerijama te je sudjelovao na mnogim grupnim izložbama. Njegova umjetnička djela nalaze se u kolekcijama londonskog muzeja Tate Modern, pariškog Muzeja George Pompidou, njujorškog Muzeja moderne umjetnosti (MoMa), pitsburškog Umjetničkog muzeja Carnegie. Godine 2003. izdane su mu monografije na engleskom, njemačkom, španjolskom i portugalskom jeziku.
 
Zagrebačka izložba Manifesti, teze, projekti i bilješke u Galeriji Nova otvorena je do 18. svibnja.

Radno vrijeme galerije: utorak – petak 12 do 20h; subota: 11 do 14h.
 
https://www.facebook.com/galerijanova


https://www.facebook.com/events/1005881682946113/