predstavljanje

Poezija u dvorištu - Siniša Kekez


vrijeme: 24.01.2017. 19:00
mjesto: Café u dvorištu, J. Žerjevića 7/II, Zagreb
organizator: Poezija u dvorištvu

Pjesnik Siniša Kekez gostuje na sljedećem izdaju Poezije u dvorištu koje će se održati u utorak, 24. siječnja, u 19:00 sati, u Caféu u dvorištu. Voditelji programa su Branko Čegec i Miroslav Mićanović.
Program Poezija u dvorištu otvaranje je novoga mjesta govorenja, čitanja i slušanja: riječ je o našem sudjelovanju u onome što je neophodan dio čitateljskog iskustva – užitak u tekstu! Pjesnici i poezija u traženju jedinstvenoga glasa rade na svojoj posebnosti, razlici, ali i žive od onih koji ih okružuju, s kojima dijele zajednički zrak, osjećaj ljepote i prolaznosti vlastitog života. Želja nam je biti u „zoni živoga“, u nepredvidivom prostoru poezije (jezika) koji preživljava vrijeme između nade i trošenja. Zaustavimo se na ovom mjestu, jer nerijetko je lakše govoriti što sve poezija nije nego što ona jest – dok zajedno govorimo, čitamo i slušamo „poeziju u dvorištu“.
 
Majka je između rođenja i smrti
 
Moja majka voli sprovode
pa na njih rado ide i u najmanja mjesta
i kod najdaljih znanaca.
 
Nisam joj potreban za vožnju,
u autobusu sretne mnogo razgovorljivih ljudi.
Moja je uloga da svaki dan provjerim je li netko poznat
trajno napustio selo ili kvart.
 
Srećom, više je dana kada ne umire nitko takav.
Tada se ne trebam javljati majci.
Ipak i nekog od takvih dana nazovem i kažem:
To sam ja, mama. Živ sam.
 
Bilješka o piscu
Siniša Kekez rođen je 1966. u Splitu, gdje živi i radi kao novinar u Slobodnoj Dalmaciji. Hrvatski jezik i južnoslavenske filologije upisao je u Zadru, a diplomirao u Zagrebu. Radio kao nastavnik, lektor, knjižar, kritičar, novinar, redaktor, urednik i kolumnist. Pjesme objavljivao u dva zbornika splitskog Rječilišta, u časopisima The Split Mind, Poezija, Tema, Mogućnosti, u Slobodnoj Dalmaciji te na portalima Zagrebačke slavističke škole, Ulaznica Zrenjanin i Kritična masa te na Trećem programu Hrvatskog radija. U listopadu 2016. godine objavio je zbirku poezije Splita mi je puna kita (Redak, Split).


(L.V., 19.01.2017)