projekcija

Eduzgraf kino: Filmski program Festivala 25 FPS na Zgraf-u


vrijeme: 20.01.2017. 17-22 h
mjesto: Zagreb; Lauba, Prilaz baruna Filipovića 23

Filmski program Eduzgrafa napravljen je u suradnji s Udrugom za audio-vizualna istraživanja 25 FPS čiju selekciju potpisuju Sanja Grbin, Marina Kožul (25 FPS) i Mihaela Richter (Eduzgraf). Sastoji se od petnaest vizualno jakih i društveno angažiranih filmova koji se svojim sadržajem i vizualnim jezikom konceptualno nadovezuju na krovnu temu Zgrafa 12 'Društvene reprize'. Eduzgraf kino održat će se u petak, 20. siječnja, od 17 do 22 sata u zagrebačkoj Laubi (Prilaz baruna Filipovića 23).

Program je podijeljen u četiri filmska bloka koji su osmišljeni kao poglavlja: Društvena nostalgija?, Vizualne refleksije, Život s modernizmom i Društvene reprize.
 
Kroz Društvene nostalgije?, Život s modernizmom i Društvene reprize tematski fokus je na odnosu prema kulturnom naslijeđu socijalizma, prostornoj i vremenskoj memoriji, odnosu prema kolektivnim ratnim traumama te borbom za socijalna prava. Posebno poglavlje Vizualne refleksije bavi se kreativnim eksperimentalnim procesima vizualne naracije.
 
Svaki od 15 filmova direktno se referira na dizajnerske radove unutar izložbi Revije i Teme Zgrafa 12. Odabrana su filmska ostvarenja primarno hrvatskih redateljica i redatelja kako bi ovom parcijalnom selekcijom razotkrili na koji se način u nacionalnoj produkciji odnosimo prema delikatnim, problematičnim i bitnim temama Društvenih repriza. Program problematizira i ukazuje na važne socijalno-političke teme, kao i nužnost stalnog kreativnog/eksperimentalnog repriziranja i reinterpretiranja koje se događa unutar vizualnog jezika grafičkog dizajna i filma.
 
Između ostalih prikazat će se i kratkometražni eksperimentalni filmovi Ručak Ane Hušman, Arheo 29 Vladislava Kneževića, Kino Crvena zvijezda Silvestara Kolbasa, Pokretni elementi Marka Tadića, Dota Petre Zlonoge, Tu tamo Alexandera Stewarta, Pain so light that appears as tickle Dalibora Barića, Novi Južni Zagreb Darka Fritza, Sve, još uvijek, u orbiti Dane Komljena i Jamesa Lattimera, animirani Miramare Michaele Müller, kratkometražni dokumentarni Presuda Đure Gavrana, Susret Igora Bezinovića, te Delta – obilje umjetnosti Marina Lukanovića.
 
Svi navedeni filmovi podržani su od strane HAVC-a, a ostale detalje i raspored prikazivanja potražite na ovoj poveznici


25 FPS
– Udruga za audio-vizualna istraživanja od 2004. godine bavi se kratkometražnim filmom, izdavaštvom, edukacijom u novomedijskoj i filmskoj kulturi, a njezin navažniji projekt je Festival 25 FPS, Međunarodni festival eksperimentalnog i umjetničkog filma. Festival 25 FPS prikazuje nezavisne i nekomercijalne filmove koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija; nastaju na granicama filmskih rodova i žanrova te šire razumijevanje filma kao umjetnosti. Promovira izražajne autorske koncepte, tematske, idejne i estetske iskorake te radove koji nastavljaju tradiciju avangardnog i eksperimentalnog filma.


Eduzgraf
je međunarodna edukativna platforma grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija u sklopu Zgrafa 12. Cjelokupni program namijenjen je studentima/icama te dizajnerima/icama na profesionalnim počecima, stručnoj publici iz polja dizajna i vizualnih komunikacija, te najširoj publici koji imaju interes u ovom polju kao i djeci i mladima.


Izvor: HAVC

(R.P.B., 12.01.2017)