izložba

Izložba fotografskih slika Vladka Lozića


vrijeme: 16.01.2017. - 02.02.2017.19,00
mjesto: Zagreb; Fotogalerija Dubrava, Dubrava 51

U Fotogaleriji Dubrava, 16. siječnja, u 19 sati, otvara se izložba fotografskih slika Vladka Lozića pod nazivom 'Život, 1957. – 2017.' Izložba je otvorena do 2. veljače.

Vladko Lozić se pojavljuje u hrvatskoj fotografiji svojim prvim radovima danas već daleke 1957. s kojima će dati do znanja da je riječ o autoru koji će tek pokazati svoje prave vrijednosti. No već iz tih prvih radova bilo je vidljivo da se radi o autoru koji je shvaćao da u fotografiji ne smije biti osrednjost. Shvatio je i u svome daljnjem radu pokazao da je fotograf u prvom redu čovjek koji mora i umije čitati iz prirode kao i iz svojega životnog okruženja.

Lozić već od samih početaka svoga rada pokazuje interese za neke teme koje će se tijekom vremena razvijati i prerasti u samostalne, sadržajno i likovno zaokružene cjeline.

Tijekom vremena, razvijajući se u vrsnog fotografa, sadržaj njegovih fotografija biva sve manje općenit i moguće viđen i prerasta u jedan posve novi pročišćeni stil. Sredstva kojima se služi izrazito pridonose komunikativnosti njegovih radova. Rezultati takovog načina rada i pristupa fotografiji bili su niz ciklusa fotografija kao zaokruženih tematskih cjelina (ciklusi: Sa svojim brigama, Djeca, Oblici, Pod starim krovovima, Galebovi, Kruha i igara).

U svojim ciklusima Lozić majstorski prelazi sa jedne teme na drugu.

U njegovom najranijem ciklusu Sa svojim brigama pod utjecajem je sredine u kojoj se našao – Fotokluba Zagreb. To je ciklus prepoznatljive lirike i romantike, utjecaja poznate zagrebačke škole ali istovremeno i jakog utjecaja soc-realizma što je rezultiralo sjajnim dokumentarističkim pristupom. Uz to cijeli taj ciklus odiše humanim pristupom ulaženja u problematiku Life-a.

Nastavak takovog pristupa fotografiji dat je u ciklusu Djeca u kojem sa velikom simpatijom i toplinom daje impresivne slike iz dječjeg života.
U svojem daljnjem radu meritornost svoje prosudbe proširuje na istraživanje oblika u kojima se javlja misao. Tako nastaje ciklus Oblici, u suglasnosti sa njegovom suvremenošću, sa njegovim načinom gledanja, i samim fotografskim interesom. Značajka tog ciklusa se zrcali u formi dok je sam sadržaj izražen jezgrovito, nikada lapidarno.

Udaljavajući se od Life fotografije nastaju njegovi mediteranski ciklusi Pod starim krovovima, Galebovi i Kruha i igara.

U ciklusu Pod starim krovovima jednostavnim i čistim stilom, humanističkim pristupom temi i izvanrednim kadriranjem motiva dočarava nam jedan svijet i život koji postepeno ali sigurno nestaje.

U ciklusu Galebovi do perfekcije je izražen Lozićev osjećaj za grafičku likovnost.  Apstrahiranjem nebitnih elemenata pretvorio je objekt svoga promatranja i bilježenja u jednu novu vrijednost – pretvorio ga je u čisti grafički znak. U ovom slučaju galeb je samo tema, a forma je ono što dominira, ono što je bitno.

U jednom kratkom trenutku Lozić se ponovno vraća temi Life-a. Rezultat toga je ciklus Kruha i igara, prava rapsodija raspojasanog pučkog mediteranskog veselja, negdje u nekom selu pod starim krovovima.

Danas gledano iz retrospektive može se reći da je cjelokupno stvaralaštvo Vladka Lozića vremenom oblikovalo svoju izražajnu samostalnost, uz svu ozbiljnost i temeljitost pristupa u funkciji fotografske umjetnosti. On je naime, ovu ozbiljnost protegnuo i dalje, u izražajni kvalitet, u neopterećenost zastarjelim formama i metodama doživljavanja i stvaranja fotografske slike.

Susret s fotografijama Vladka Lozića možemo okarakterizirati kao doživljaj koji će nam ostati dugo u sjećanju. Svaki će posjetitelj ove izložbe prihvatiti i naći u njegovim slikama nešto za sebe, nešto pravo, i tek tada ćemo svi mi ovdje nazočni, na ovoj današnjoj izložbi, osjetiti u jednom trenutku nešto zajedničko, nešto što nas prožima na isti način kao i samog autora. Zdenko Kuzmić

(M.K., 12.01.2017)