Preskočite na glavni sadržaj

Mjesec fotografije u Beču

Novi festival 'Foto Wien - Mjesec fotografije', u sklopu kojega će se održati 130 manifestacija s gotovo sedam stotina austrijskih i međunarodnih umjetnika fotografije, otvoren je u srijedu navečer u zgradi bečke Poštanske štedionice Otto Wagner (Otto Wagner Postsparkasse). 
vrijeme: 20.03.2019.
mjesto: Beč

Program novoga obuhvatit će skupne i pojedinačne izložbe u bečkim kulturnim institucijama, obilaske studija i ateljea, projekcije filmova, rasprave, razgovore, predstavljanja knjiga i druge događaje, najavili su organizatori su na konferenciji za novinare u bečkoj Postsparkasse.

"Četiri tjedna Beč će biti u znaku suvremene austrijske i međunarodne  fotografije, ali i mjesto dogovora o daljnjoj  suradnji te razmjene mišljenja o mediju fotografije", rekla je direktorica Kunst Hausa Wien Bettina Leidl.

Dodala je da će se u sklopu festivala održati niz rasprava i radionica te simpozij o fotografiji i ekologiji pod naslovom "Poisoned Pictures", Photography &Ecology, koji se organizira u suradnji s Europskim društvom za povijest fotografije.

"Foto Wien do 20. travnja nudi fantastičnu mogućnost za razmjenu mišljenja austrijskih i međunarodnih umjetnika fotografije, kustosa, direktora muzeja te daje opsežan uvid u medij fotografije u njezinoj cjelokupnoj ljepoti i raznolikosti. Program nudi prikaz fotografije kao umjetničke forme i kao fotografske reportaže", rekla je kustosica jedne od izložbi u sklopu festivala "Bodyfiction" Veronika Kaspar-Eisert.

Izjavila je da se raduje da je dolazak na festival najavio i mladi fotograf iz Hrvatske Davor Konjikušić, koji pripada mlađoj generaciji fotografa koji kritički propituju medij fotografije. Zanima ga uloga i utjecaj fotografije u sustavu kontrole moći, a u svojim se radovima bavi odnosom privatnog i javnog, društveno-političkog i intimnog.

"Festival je zajednički kulturni projekt organiziran sa 130 programskih partnera, a grad Beč ga financijski podupire s 270 tisuća eura", rekla je direktorica Bettina Leidl. (Hina)