predstava

Hamlet u izvedbi beogradskoga JDP-a gostuje u zagrebačkome HNK


vrijeme: 10.01.2017. 19:30
organizator: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u utorak 10. siječnja gostuje predstava 'Hamlet' Williama Shakespearea u režiji Aleksandra Popovskoga, u izvedbi Jugoslovenskoga dramskog pozorišta iz Beograda.
Nastavak je to prošle godine obnovljene suradnje dvaju uglednih kazališta, u okviru koje je u Zagrebu, u siječnju 2016., bila izvedena predstava "Uobraženi bolesnik" Molièrea u režiji Jagoša Markovića, a u Beogradu, u lipnju 2015., "Vučjak" Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana.
 
U predstavi glume Nebojša Glogovac, Jasna Đuričić, Nikola Rakočević, Jovana Stojiljković, Goran Šušljik, Vlasta Velisavljević, Bojan Dimitrijević, Miloš Samolov i Boris Milivojević.
 
Prema riječima dramaturga Gorana Stefanovskoga, u ovome Hamletu preispituje se ratna groznica, paranoja, vanjskopolitička situacija. Za ulogu najslavnijega tragičkog junaka, redatelj Popovski je odabrao Nebojšu Glogovca, jednoga od najistaknutijih filmskih i kazališnih glumaca u regiji.
 
“Hamlet je tragedija, ali kriza donosi razrješenje. Mrtvo more, mrtva sredina, ne donose razrješenje. Hamlet je nešto što se rađa svakih nekoliko godina, zato se on vraća i izlazi iz groba. Hamlet su procesi, otvaranje novih poglavlja. Hamlet dolazi kako bi ukazao na napravljenu nepravdu, osvijetlio,  uzburkao  duhove. Hamlet dolazi zajedno s duhovima kako bi sve razmrdao. Zato se on stalno vraća… I, on donosi proljeće. Vjerujem kako nepravda ne može ići u nedogled; u jednome trenutku će udariti o zid. I to uskoro. Svijet ne može predugo stajati na nepravdi. Sad mi se čini kako je vrijeme da se nepravda ispravi” - stoji u  izjavi Aleksandra Popovskog.
 
Makedonski redatelj Aleksandar Popovski režirao je do sada više od 30 predstava, a u zagrebačkome HNK Shakespeareovu dramu "Na tri kralja ili kako hoćete", 2012. godine. Redovito  gostuje u Makedoniji, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Danskoj, Austriji, Turskoj,  Švedskoj i Italiji.
 
Ova adaptacija Hamleta premijerno je izvedena u rujnu 2016. na sceni Ljuba Tadić Jugoslovenskoga dramskog pozorišta, gdje je odlično prihvaćena od strane službene kritike te ispraćena gromoglasnim pljeskom i ovacijama publike.

(L.V., 04.01.2017)

Tagovi: HNK, kazalište