Preskočite na glavni sadržaj

'Jesus Christ Superstar' nakon gotovo 20 godina ponovno u 'Komediji'

Rock-opera 'Jesus Christ Superstar' Andrewa Lloyda Webbera i Tima Ricea, slavni klasik svjetskog glazbenog teatra, premijerno će u subotu, 23. ožujka, oživjeti na pozornici zagrebačkog Gradskog kazališta 'Komedija' u režiji Damira Lončara, u produkciji koja će gotovo dvadeset godina nakon što je njezino prvo uprizorenje lansiralo njihove kazališne karijere ponovno spojiti Đanija Stipaničeva i Ervina Baučića u ulogama Isusa i Jude.
vrijeme: 23.03.2019. 19,30 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, Kaptol 9
url: http://www.komedija.hr
"Suvremeni Broadway ili londonski West End ne bi bili to što jesu bez skladatelja Andrewa Lloyda Webbera ('Evita', 'Mačke', 'Fantom u operi', 'Bulevar sumraka, 'Zviždanje niz vjetar'…) i tekstopisca Tima Ricea ('Evita', 'Šah', Disneyevi 'Ljepotica i zvijer' i 'Kralj lavova'…)", stoji u najavi.

 

Prvi puta povezavši rock and roll i glazbeni teatar, njihov "Jesus Christ Superstar", od svojeg je broadwayskog debija 1971. postao jedno od najpoznatijih i najkvalitetnijih suvremenih glazbeno-scenskih djela koje je dosad prikazano u više od dvadeset zemalja svijeta te ga je vidjelo više od pet milijuna ljudi.

 

U Komediji je prvi put postavljen 2000. u režiji Vlade Štefančića, što je bilo prvo postavljanje toga klasika u Hrvatskoj i ujedno prvo domaće uprizorenje nekoga djela Andrewa Lloyda Webbera.

 

"Jesus Christ Superstar” govori o posljednjih sedam dana života Isusa iz Nazareta: osobita pozornost posvećena je odnosu običnih ljudi prema Isusu i prema događajima oko njega, pri čemu su dva glavna predstavnika tih odnosa Juda (okreće se od svojega učitelja i postaje izdajnikom) i Marija Magdalena (obraćena grešnica koja u Isusa ima neograničeno povjerenje).

 

Tu su još i Pilat (ustukne pred svjetinom i osudi Isusa, premda ne vidi nikakve njegove krivice), Petar (Isusa će tri puta zanijekati), kralj Herod (razočaran i bijesan jer mu Isus nije pokazao ni jedno od čuda o kojima je slušao) i drugi. Narod koji okružuje Isusa, slavi ga, poziva ga da ga liječi ili da mu bude vođa; kad ga ugleda uhićena i pretučena, okrene se protiv njega, izruguje mu se i traži da ga se raspne.

 

Klasik koji zbog svojih kompleksnih vokalnih dionica oduvijek privlači raznolike pjevače – od klasično obrazovanih pjevača, glumaca koji pjevaju, do rokera žešćeg izričaja i onih više mediteranskog tipa, u svojoj će najnovijoj produkciji na pozornici kazališta Komedije zaživjeti s Đanijem Stipaničevim u ulozi Isusa.

 

Stipaničev, kojemu je upravo ta uloga u prvoj produkciji rock-opere bila prva velika uloga u životu koja je lansirala njegovu karijeru te ga dovela na kazališnu scenu, nastupat će u alternacijama s Filipom Hozjakom i Nevenom Stipčićem. U ulozi Jude u glavnoj alternaciji nastupa Ervin Baučić, kojega je također ista uloga prije gotovo dvadeset godina lansirala u svijet glazbenoga teatra. U alternacijama nastupaju Fabijan Pavao Medvešek i Noa Rupčić.

 

U ostalim ulogama pojavljuju se Renata Sabljak, Vanda Winter, Dražen Bratulić, Igor Dervenkar, Adalbert Turner, Siniša Štork, Davor Lovrinić, Danilo Stankić, Dino Antonić, John Gečević, Neven Stipčić i Vjekoslav Vostrel. Tu je i veliki plesno-pjevački ansambl koji uprizoruje Apostole, Narod, Židovsko vijeće, Soul Girls i druge, a prvi put na kazališnim daskama zapjevat će i Jacques Houdek, koji nastupa u alternacijama s Draženom Čučekom u ulozi kralja Heroda.

 

Scenografiju i dizajn svjetla potpisuje Ivo Knezović, kostimografiju Mirjana Zagorec, koreografiju Leo Mujić, a dizajn zvuka Mario Stanin. Orkestrom dirigira maestro Dinko Appelt. (Hina)