koncert, najave

Mladi u Lisinskom: Mateja Šarlija & Zrinka Mužek


vrijeme: 16.01.2017.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog, mala dvorana

U sklopu ciklusa Mladi u Lisinskom, u ponedjeljak 16. siječnja, publici će se predstaviti mlade glazbenice Mateja Šarlija, flauta, i Zrinka Mužek, klavir.  

Program:

Carl Reinecke: Sonata za flautu i klavir, op. 167, Undine
Frank Martin: Balada za flautu i klavir
Adalbert Marković: Nokturno za flautu i klavir
Robert Muczynski: Sonata za flautu i klavir, op. 14

O glazbenicama

Mateja Šarlija (1986., Zagreb) osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu stekla je u Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu u razredu Vesne Hajdin, a nastavila na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u razredu Renate Penezić i Marine Novak. Tijekom školovanja sudjelovala je na brojnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je šest prvih i jedne treće nagrade na državnim natjecanjima u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, od čega četiri kao solistica i tri kao članica komornog sastava. Od međunarodnih nagrada ističe dvije druge nagrade s natjecanja Lions Grand Prix, prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Vittoria Caffa Righetti u talijanskoj Cortemiliji 2000. i treću nagradu na prestižnom Natjecanju Jeunesses Musicales u Bukureštu 2001. Iste je godine postala i stipendisticom Fonda Vladimir Spivakov iz Moskve, što joj je omogućilo da uz još nekolicinu kolega iz Hrvatske nastupi u Kremlju. Također je bila i stipendistica Fonda Musik und Jugend iz Lihtenštajna. Solistički ali i kao prva flautistica Međunarodnog orkestra mladih YMISO (Young Musicians International Symphony Orchestra) od 2000. do 2003. nastupala je diljem Europe (Italija, Slovenija, Mađarska, Austrija, Poljska, Češka, Slovačka, Bjelorusija i Lihtenštajn) pod ravnanjem maestra Igora Corettija. Za vrijeme studija, 2006., položila je audiciju i za Mediteranski orkestar mladih, a posebno ističe gostovanje u Grčkoj iste godine gdje je solistički te kao članica ansambla flauta nastupila u Ateni i Solunu. Tijekom studija ostvarila je nastupe i sa Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije kao prva flautistica. Pored naobrazbe kod već spomenutih pedagoga, usavršavala se na satovima i seminarima eminentnih flautista i pedagoga kao što su Tinka Muradori, Ana Domančić, Katrin Zenz, Luisa Sello, Gaspar Hoyos, Michael Martin Kofler, Claude Lefebvre, a tijekom studija jedan je semestar radila i s Matejem Zupanom. Nakon diplome 2007. započinje još studij novinarstva te paralelno, kao vanjska suradnica, svira u orkestru Opere HNK u Zagrebu te Hrvatskom komornom orkestru, sve do 2009. Nakon četverogodišnje stanke u kojoj se u cijelosti posvetila studiju novinarstva i drugim interesima, u glazbeni se svijet vraća kao profesorica flaute u Glazbenoj školi Zlatka Grgoševića u Sesvetama. Od 2015. ponovno surađuje s Hrvatskim komornim orkestrom, a redovito nastupa i kao članica kvarteta flauta Nymphs.

Zrinka Mužek (Zagreb, 1987.) osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje završava 2004. godine u Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu. Studij klavira upisala je 2006. na Umjetničkoj akademiji u Splitu u razredu Jadranke Garin kod koje je i magistrirala 2011. godine. Tijekom glazbenog obrazovanja sudjelovala je na natjecanjima kao solistica i komorna glazbenica. Godine 2009. osvojila je prvu nagradu na Državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji u kategoriji klavirskih dua, a 2010. godine prvu nagradu u kategoriji trija. Kao članica komornih sastava, 2009. i 2010. godine sudjelovala je na seminarima komorne glazbe u njemačkom Weikersheimu pod vodstvom Matthiasa Kirschnereita, Heimea Müllera, kvarteta Vogler (Tim Vogler), kvarteta Casals (Vera Martinez Mehner) i Konrada Elsera. Pohađala je i seminare glazbenika i profesora kao što su Vladimir Krpan, Đuro Tikvica, Sergio De Simone, Natalia Troull, Vesna Podrug Kossjanenko. Od 2013. godine profesorica je klavira u Glazbenoj školi Zlatka Grgoševića u Sesvetama. (Lisinski.hr)

Ulaznice.hr

(D.H.F., 02.01.2017)