izložba

Goran Fruk – Re(de)konstrukcija slike


vrijeme: 20.12.2016. - 10.01.2017.18,00
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17

U utorak, 20. prosinca, u 18 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti, otvara se izložba vizualnog umjetnika, pjesnika i alpiniste Gorana Fruka (1959. -1993.) pod nazivom 'Re(de)konstrukcija slike'. Izložba ostaje otvorena do 10. siječnja 2017.

Svojim umjetničkim djelovanjem vizualni umjetnik, pjesnik i alpinist Goran Fruk (Zagreb, 1959-1993) obilježio je značajno poglavlje u povijesti hrvatske umjetničke scene. Njegov stvaralački opus dosegnuo je onu važnost čiju kvalitetu možemo tumačiti i imenovati kao značajnu pojavu hrvatske umjetničke, prije svega slikarske, suvremenosti.

U vrlo kratkom stvaralačkom razdoblju od 1986. do iznenadne smrti 1993. ostvario je začudan opus koji odražava slikarsko sazrijevanje umjetnika koji je pomaknuo granice tretiranja slikarske površine do samog ukidanja okvira slike te prelazak u metamatematički svijet savršenstva brojeva i dostizanja njihove beskonačnosti.

Akademiju likovnih umjetnosti upisao je 1982, nakon studija komparativne književnosti i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Već u studentskom razdoblju prepoznat je kao „nadaren slikar i znakovita pojava u hrvatskoj likovnoj umjetnosti osamdesetih“.

U suradnji s prijateljima s Akademije izveo je niz akcija, scensko glazbenih projekata, happeninga i performansa koji su višestruko obilježili umjetničku scenu 80-ih godina 20. stoljeća.Najznačajnijima se svakako smatraju izvedbe Defenestracije I,II,III. izvedene u razdoblju od 1986. do 1988. S prozora petog kata na zagrebačkom Cvjetnom trgu iznad kina Zagreb, iz prostora obiteljskog doma i ateljea, u suradnji s kolegicama i kolegama, studentima zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, Goran Fruk organizirao je happening „izbacivanja” slika i civilizacijskih otpadaka kroz prozor na prostor javne površine u tri čina.
 
U kreiranju osobnog stvaralačkog ambijenta, temeljenog na duhovnom i intelektualnom propitivanju svijeta u sebi i oko sebe, propitivanju umjetnosti i njezinih mogućnosti, umjetnik je odredio okvire svog daljnjeg umjetničkog djelovanja i interesa – usmjerio se na sliku kao svoje primarno određenje i fokus djelovanja.
 
„U slučaju historizacije naglo dovršenog opusa nekoć suvremenika i sudionika umjetničkih propitivanja pri kraju prošlog stoljeća, Gorana Fruka, radi se o kasnomodernističkoj gesti pobune koja ne samo na problemski nego i na egzistencijalni (osobni i tjelesni) način situira pripovijest o 'kraju' određenog artefakta zvanog 'slika'. U središtu umjetnikove pozornosti bio je sam pojam moderne/modernističke slike, te istraživanje njenih medijskih granica i paradigmi, toposa i lokacija. Relacijskim situiranjem i pozicioniranjem pitanja 'uokvirenog profila' slike kao paintinga ('štafelajne slike'), Fruk postavlja pitanje njezina smisla i logike zatvorenog funkcioniranja kao autonomne (re)prezentacije 'čiste vizualnosti'. Iz tog problemskog kuta počeo se mladi umjetnik pozicionirati na različite načine, postupno fokusirajući pitanje smisla modernističke 'naslikane' slike unutar njene institucionalizirane ekspresivno-manirističke aure.“ (iz teksta Sonje Briski Uzelac, Radikalna praksa de(re)konstrukcije medija slike)
 
Želja nam je da izložbom Goran Fruk – Re(de)konstrukcija, u povodu donacije umjetničkih djela Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb ljubaznošću njegove obitelji, još jednom ukažemo na važnost njegove umjetničke pojave i mogućnosti novih čitanja njegova opusa.

Kustosica izložbe: Martina Munivrana

Izložbi je prethodila akcija Re/defenestracija hommage à Goran Fruk. Akcija je održana u nedjelju 27. studenoga 2016. u 12 sati na Trgu Petra Preradovića 5. S petog kata zgrade na Trgu Petra Preradovića speleolozi alpinisti, članovi Planinarskog društva Sveučilišta Velebit, izveli su akciju ekstremnog spuštanja „pokretne izložbe“, odnosno spuštanja slika Gorana Fruka, nakon čega su slike premještene u Muzej suvremene umjetnosti.

(M.K., 19.12.2016)

Tagovi: goran fruk, msu