koncert

Zvan Betlema - božićni koncert OSS Buševec


vrijeme: 23.12.2016.
mjesto: Buševec, Crkva sv. Ivana Krstitelja

Tradicionalni Božićni koncert Ogranka seljačke sloge Buševec pod nazivom "Zvan Betlema" - glazbeno putovanje na krilima Hrvatske Božićne tradicije, kojeg su pripremili voditelji Bojan Pogrmilović i Zoran Jakunić, održat će se u petak, 23. prosinca 2016. s početkom u 20 sati, u Crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Buševcu. 
Uz članove vokalnog i tamburaškog sastava OSS Buševec i naše dječje vokalne grupe, na koncertu će nastupiti i naši gosti VS "Zlatne godine".

Solisti: Lea Rožić, Petra Rožić (2)
             Maja Kovačević, Petra Rožić (4)
             Anđelko Jurenić (7)
             Damir Bobesić, Anđelko Jurenić, Luka Rožić (9)
             Nikola Rožić, Anđelko Jurenić, Sanja Pribanić (10)
             Maja Kovačević, Vlatka Sever, Sanja Pribanić (11)
             Marta Jurenić, Irena Paulić (15)

Ovaj ansambl već dvadeset i jednu godinu održava tradiciju izvođenja božićnih koncerata temeljenih na pučkoj božićnoj glazbenoj tradiciji. Najduže od svih folklornih ansambala (i jedini bez ijednog prekida) osim Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO koji tu tradiciju njeguju neprekidno od 1990. godine. Svih ovih godina izvedeno je preko 70 naslova što je jako mnogo s obzirom na to da je uobičajeno da se na koncertima i božićnim koncertima uglavnom reciklira 10 do 15 najpoznatijih božićnih napjeva. No s druge strane to je i malo jer je naša muzikologija zabilježila oko 4000 božićnih napjeva. Stoga, je pred nama, a prije svega na vrijednim obrađivačima  još veliki posao da izvuku na svjetlo dana brojne zabilježene napjeve i prirede ih za izvedbu. Prošla, obljetnička godina, kojom je zbor proslavio 20 godina božićnih koncerata, svakako je bila znakovita za ovaj ansambl jer je uz novi nosač zvuka posvećen ovoj tematici, izveo i kantatu Tomislava Uhlika „Narodil se mladi Kralj“ inače napisanu za Ansambl LADO.

Ovogodišnja koncepcija temelji se na pučkim napjevima iz  tri veće regije. Prije svega tu je Sjeverozapadna Hrvatska (Zagorje, Podravina, Turopolje ), zatim Dalmacija, te Slavonija. Dalmaciju predstavljaju karakteristični napjevi mediteranskog ugođaja, ali i jedan dinarski napjev zabilježen na Velom Ižu. Poznato je da je živalj zadarskog i i šibenskog otočnog područja uglavnom dinarskog porijekla. Slavonija je predstavljena s tri napjeva, a ovom prigodom finale koncerta je posvećen spletu autohtonih turopoljskih božićnih napjeva koji se i danas mogu čuti u brojnim turopoljskim crkvama. Obrađeni su u duhu pučkog pjevanja toga kraja, a svirku orkestra predvode tri violine s razigranim solo dionicama što je ujedno i najstariji način orkestralnog muziciranja u ovim krajevima kakav je prevladavao prije dolaska tambure.

 

(D.H.F., 19.12.2016)