koncert

Božićni koncert u Remetincu pored Novog Marofa


vrijeme: 22.12.2016.
mjesto: Remetinec (Novi Marof)

U četvrtak, 22. prosinca u 19 sati, Zbor HRT-a nastupit će u crkvi Blažene Djevice Marije Kraljive svete Krunice, u Remetincu pored Novog Marofa.


Božićni koncert
Zbor HRT-a
Ivan Josip Skender, dirigent
Gudački kvartet Porin
Iva Ledenko, oboa; Lovre Lučić, klarinet; Vedran Kocelj, truba; Pavao Mašić, orgulje; Marko Mihajlović, udaraljke

Tradicionalni Božićni koncert Zbora HRT-a, nakon ciklusa Sfumato, prigodni program ove godine donosi u kasnogotičku crkvu Blažene Djevice Marije Kraljice Svete krunice u Remetincu pored Novog Marofa. Tradicija priređivanja božićnih koncerata Zbora HRT-a u posebno vrijednim sakralnim ambijentima središnje Hrvatske seže u 2009. godinu kada je održan koncert u svetištu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu. Uslijedili su koncerti u Lepoglavi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Osijeku, Prelogu i, prošle godine, u Belcu. Osim skretanja pažnje javnosti na bogatstvo i ljepotu naše povijesne sakralne arhitekture, čemu svakako doprinosi emitiranje snimke koncerta na Prvom programu HTV-a na Božić, posebnost koncerta je i običaj predstavljanja hrvatskih tradicijskih božićnih pjesama u novome vokalno-instrumentalnom ruhu, za što su zaslužni naši istaknuti skladatelji.

Nakon božićnih pjesama u obradi Igora Kuljerića, koje je Zbor HRT-a zabilježio i na CD-u Hrvatska božićna priča (Cantus, 2011.) te ciklusa Glasi veseli su doleteli u kojemu je Anđelko Igrec obradio božićne pjesme s područja Preloga (praizvedenog 2015. crkvi sv. Marije Snježne u Belcu pod ravnanjem samog autora), ove godine je skladatelj i dirigent Ivan Josip Skender priredio ciklus Raduval se Jezuš mali za zbor i instrumentalni ansambl na temelju starih hrvatskih crkvenih pjesama koje potječu iz Međimurja i Pomurja te onih objavljenih u zbirci Cithara octochorda. Od osam izabranih božićnih napjeva s kajkavskog govornog područja, pet ih se još uvijek, u Međimurju, Zagorju i Podravini, mogu čuti kao narodne popijevke (O kakva to svetlost, Se krščanjstvo, O Isuse moj ljubljeni, Raduval se Jezuš mali i Novo leto, dete malo), a tri su sačuvane u našoj najopsežnijoj tiskanoj zbirci crkvenih napjeva na kajkavskom narječju i latinskom jeziku – Cithara octochorda – koja datira s početka 18. stoljeća (Ljubljeni Jezušek, Jager na lovu šraja, O Maria presvetla zvezdica). Napjevi su za ovu prigodu uglazbljeni za mješoviti zbor i komorni instrumentalni sastav (orgulje, gudački kvartet, obou, klarinet, trubu i udaraljke). Zanimljivo je da je izbor instrumenata vezan ne samo uz karakter svakog pojedinog napjeva i isticanje božićnog ugođaja, već i uz specifičan prostor crkve Blažene Djevice Marije Kraljice Svete krunice. Napjevi mahom zadržavaju izvorni oblik, pri čemu je u prvome planu homofoni zborski slog po uzoru na narodno pjevanje, uz iznimku posljednje pjesme - Raduval se Jezušek mali / Novo leto, dete malo – u kojoj je skladatelj suprotstavio dva napjeva istovremeno.

Snimka koncerta emitirat će se na Božić u 13 sati na Prvom programu HTV-a.

Opširnije

(D.H.F., 19.12.2016)

Tagovi: zbor hrt