Preskočite na glavni sadržaj

Preminuo slikar Vasilije Jordan

Jedan od najvećih hrvatskih slikara Vasilije Jordan umro je u utorak u Zagrebu, javlja HRT. 
vrijeme: 12.03.2019.

Jordan je preminuo u 85. godini života, a u dugom stvaralaštvu stvorio je impozantan likovni opus te se smatra jednim od najvažnijih predstavnika poetske fantastike u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti.

Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1958. u klasi Ljube Babića i Krste Hegedušića. Od 1978. radi kao docent, od 1985. do umirovljenja kao redoviti profesor na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu. Osnivač je i ALU-a u Širokom Brijegu.

Vezan uz renesansno-baroknu tradiciju, slikao je tehnikom starih majstora, uglavnom u ulju i temperi; bio je zaokupljen temama nostalgije za djetinjstvom, svijetom starih fotografija, glazbom. Na platnu je često prikazivao vlastitu intimu, čovjekovu tjeskobu i strah.

Od slikarskih početaka bio je blizak poetici nadrealizma, a opus je razvijao u različitim tematskim ciklusima, među kojima su Homo volans, Muzičari, Genealogija, Ladanje, Biciklist.

Izlagao je samostalno u brojnim hrvatskim gradovima te u Beogradu, Novom Sadu, Skopju, Ljubljani, Parizu, Bruxellesu, Stuttgartu, Rimu, Milanu; sudjelovao je na mnogim nacionalnim i međunarodnim skupnim izložbama, među kojima su Svjetska izložba u Montrealu 1967.,  izložba "125 vrhunskih djela hrvatske umjetnosti" 1996. u Zagrebu i brojne druge.

Autor je svečanoga zastora Harmica u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu te inscenacije Verdijeve opere Simon Boccanegra u tom kazalištu 2003. godine.

Dobitnik je više nagrada među kojima je nagrada za likovnu umjetnost Vladimir Nazor. (Hina)
 

Foto: HRT