Preskočite na glavni sadržaj

Tportal raspisao natječaj za najbolji hrvatski roman

Tportal je raspisao dvanaesti po redu natječaj za najbolji hrvatski roman, koji će biti otvoren do 25. ožujka, a dobitniku će pripasti 50 tisuća kuna.
prijava: 25.03.2019
url: https://www.tportal.hr/kultura

O dobitniku nagrade roman@tportal.hr odlučuje peteročlani stručni žiri - književna kritičarka Katarina Luketić, pisci i urednici Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić, kazališni redatelj Ivica Buljan te književna prevoditeljica Ursula Burger koja ove godine predsjeda žirijem.
 
Žiri će prvo odabrati jedanaest polufinalnih, potom i pet finalnih naslova, a ovogodišnji laureat bit će poznat u svibnju.
 
U konkurenciju ulaze hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini, a prijavljuju se putem online prijavnice na stanicama kulture tportala, gdje su dostupni i svi podaci o tijeku natječaja, kao i na Facebook stranici kultura.tportal.hr.
 
Od 2008. godine tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodijeljena je jedanaest puta, jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva.
 
Prošle godine je najboljim proglašen roman 'Lisica' književnice Dubravke Ugrešić, godinu prije toga najboljim je proglašen 'Ciganin, ali najljepši' Kristiana Novaka, što mu je drugi put da je dobio tu nagradu (za roman 'Črna mati zemla').
 
Prethodnih godina nagradu su dobile autorice Olja Savičević Ivančević za roman ‘Adio kauboju’ i Sibila Petlevski za ‘Vrijeme laži’ te autori Dalibor Šimpraga za roman ‘Anastasia’, Tahir Mujičić za roman ‘Budi Hamlet, pane Hamlete’ (AGM), Drago Glamuzina za roman ‘Tri’ (Profil), Zoran Malkoč za roman 'Roki Raketa', Ivica Đikić za roman ‘Sanjao sam slonove’ te Slobodan Šnajder za ‘Doba mjedi’. (Hina)