Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Venecijanske trgovinske perle – kolekcija A. Panini'

Muzej antičkog stakla u Zadru poziva na otvorenje izložbe 'Venecijanske trgovinske perle – kolekcija A. Panini' koje će se održati u četvrtak, 14. ožujka 2019. s početkom u 19,00 sati u velikoj izložbenoj dvorani Muzeja. Izložba ostaje otvorena do 2. svibnja 2019.
vrijeme: 14.03.2019.
mjesto: Zadar, Muzej antičkog stakla
url: http://www.mas-zadar.hr/

Izložba „Venecijanske trgovinske perle – kolekcija A. Panini“, nastavak je iznimne suradnje djelatnika Muzeja antičkog stakla u Zadru i talijanskih stručnjaka i entuzijasta zaljubljenih u staklo i nastavak bogatog izložbenog programa u slavljeničkoj, desetoj godišnjici djelovanja MAS-a.

''U repertoaru arheološke i povijesno-umjetničke staklene građe posebno mjesto zauzimaju staklene perle. Često nisu u fokusu stručne i znanstvene obrade, no u posljednje vrijeme užim specijalističkim projektima postaju bitna i zaokružena tema. Jedan takav projekt ostvario je i Augusto Panini, pionir proučavanja srednjovjekovnih i novovjekovnih perli u Italiji. Svojim bogato ilustriranim monografskim djelom Perle di Vetro Mediorientali VIII-XX secolo, Skira – Milano, on opisuje kulturne, trgovačke i religijske odnose između subsaharske zapadne Afrike i Bliskog istoka, zapadnog Mediterana i Venecije, u rasponu od gotovo trinaest stoljeća. Sustavno i znanstveno relevantno praćenje distribucije pojedinih oblika i ukrasa na perlama daje posebnu vrijednost izabranim primjercima ogrlica i perli koje je selektirao Panini, a koji svojim koloritom i raznolikošću predstavljaju pravi magnet za publiku.''

Opširnije:
http://www.mas-zadar.hr/