izložba

Matko Vekić: Orijenta(liza)cija


vrijeme: 13.12.2016. - 29.01.2017.19,00
mjesto: Zagreb; Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 11

U utorak, 13. prosinca, s početkom u 19 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt, otvara se izložba Matka Vekića pod nazivom 'Orijenta(liza)cija'. Izložba ostaje otvorena do 29. siječnja 2017.
Orijenta(liza)cija je novi ciklus slika Matka Vekića, a čine ga dvije tematske cjeline – Džihad i Maska slike božje. Iako naizgled nemaju zajednički nazivnik, povezuje ih umjetnikov slikarski izraz budući da paralelno nastaju, prožimaju se i razvijaju.

'Njegove slike često doživljavamo kao eseje ili bilješke pisca na zadanu temu. Upravo stoga je motivski i tematski izuzetno raznolik… Igra riječju ORIJENTAlizaCIJA, u kontekstu izloženih radova, kao traženja pravca, orijentacije, smisla, otvara nam višeslojnu premetaljku koju umjetnik prepušta nama samima na odgonetavanje i odgovor, naravno vođeni njegovim mislima i slikanim esejima“, piše u katalogu Miroslav Gašparović, autor i kustos izložbe, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt.


Izložbeni postav čini 47 ulja na platnu, formata od 220x320 do 81x75 cm, koje je Matko Vekić naslikao u razdoblju od 2012. do 2016. godine.
Matko Vekić je rođen 1970. godine u Zagrebu, diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1995. godine, a od tada je priredio više od 40 samostalnih izložbi, bio je sudionik likovnih kolonija u Hrvatskoj i inozemstvu, izlagao je na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i na međunarodnim likovnim manifestacijama. Više puta je nagrađivan, a djela mu se nalaze u fundusima Moderne galerije u Zagrebu, Muzeja za umjetnost i obrt, Galerije umjetnina u Splitu, u Zbirci suvremene hrvatske umjetnosti Filip Trade, Zbirci Erste Bank te u brojnim drugim javnim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i u inozemstvu.

(M.K., 12.12.2016)