Preskočite na glavni sadržaj

Autorica u gostima: Lea Vidaković

Ovog četvrtka, 7. ožujka, u 20 sati, u Klub Pulske filmske tvornice dolazi animatorica Lea Vidaković koja će tom prigodom predstaviti svoja dva filma. Nakon projekcije će pričati o životu u animaciji, lutkarskim minijaturama te strpljivosti i preciznosti koju zahtijeva ovaj predan poziv. Ulaz je slobodan!
vrijeme: 07.03.2019. 20 h
url: http://www.pulskafilmskatvornica.hr/
Vidjet ćemo radove „Sisters“ i „The Vast Landscape – Porcelain Stories“ nastale u tehnici tradicionalne lutka animacije. Prvi je nastao u suradnji s KASK Konzervatorijem – School of Arts u Gentu dok je drugi nastao u produkciji AKC Attacka! u Zagrebu.

 

Osim što se bavi produkcijom animiranih lutka filmova, Lea Vidaković se bavi i istraživanjem alternativnih metoda storytellinga u proširenom polju animacije. Takav pristup vidljiv je u triptihu „Sisters“, koji u split-screenu opisuje tri istodobne radnje. Njezini se filmovi, osim na festivalima, nerijetko susreću i u galerijskim institucijama i prostorima primijenjene i konceptualne umjetničke prakse. U takvim se uvjetima pričanje priče u animiranom filmu odvija na osebujan i drugačiji način, što smo u kino dvorani rijetko u mogućnosti iskusiti. Mogućnosti proširene kinematografije – expanded cinema u alternativnim prostorima pružaju promatraču drugačiju vrstu slobode viđenoga u kojoj se ona ne očituje toliko fabulom već van narativnim elementima. U tom iskustvu gledatelj je aktivni sudionik kreiranja narativa kojeg on montira svojom kretnjom i prisustvom u prostoru.

 

Lea Vidaković trenutačno u Puli piše doktorsku dizertaciju na temu fragmentiranih narativa u animiranim instalacijama pri Nanyang Technological Sveučilištu u Singapuru.

 

Također će u Puli voditi radionice lutka animacije za srednjoškolce i osnovnoškolce pri Pulskoj filmskoj tvornici sredinom ovog mjeseca.

 

The Vast Landscape - Porcelain Stories

Hrvatska, 2014., 11’

Režija, izrada lutki, animacija: Lea Vidaković

Produkcija: Draško Ivezić; AKC Attack!

 

Lovac na lisice i prodavačica porculana, braća naučnici, dječak, tuljan i muzička kutija. Šest likova u svojim svijetovima pretrpanim tragovima čežnje, koje razdvaja široki, pusti krajolik. Tri priče o ljubavi, kontemplaciji i (samo)destrukciji.

 

Sisters

Belgija, 2012., 8’

Režija, izrada lutki, animacija: Lea Vidaković

Produkcija: Royal Academy of Art – KASK

 

Animirani triptih koji oživljava atmosferu intimnih interijera starog Flamanskog slikarstva u kojima su sestre zatečene u melankoliji koja proizlazi iz brige i tuge za onom koja nedostaje.

 

Filmografija:

2019. (predprodukcija) The Family Portrait, Adriatic Animation (Hrvatska) i Origin Tales (Srbija)

2014. The Vast Landscape – Porcelain Stories, AKC Attack!, Zagreb, Hrvatska

2012. Sisters, Royal Academy of Art KASK, Belgija

2010. Crossed Sild (sa Ivanom Bošnjak), HVO, Norveška

2009. Splendid Isolation, Glamorgan University, UK

 

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržava Zaklada Kultura Nova.