koncert

Budimpeštanski festivalski orkestar i violinistički virtuoz Leonidas Kavakos u Lisinskom


vrijeme: 10.12.2016.
mjesto: Zagreb, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će u subotu 10. prosinca Budimpeštanski festivalski orkestar, koji će pod vodstvom maestra Ivana Fischera i uz solistički nastup grčkog violinističkog virtuoza Leonidasa Kavakosa zagrebačkoj publici pokoniti glazbeni praznik savršenog muziciranja. 

Budimpeštanski festivalski orkestar jedan je od deset najboljih orkestara u svijetu, sastavljen od vrhunskih glazbenika.

Jedinstven pristup glazbi, temeljen na stapanju umjetničkih senzibiliteta i sposobnosti glazbenika, Orkestru je dao istančano homogen zvuk kojim već godinama osvaja publike i kritike diljem svijeta.

Kvaliteta izvedbe i zarazna dinamičnost prenošenja užitka glazbe na publiku Orkestru su donijeli i brojne nagrade, te se njihovi nastupi pamte cijeli život.

Orkestar je redovit gost najvažnijih svjetskih glazbenih pozornica i koncertnih dvorana, uključujući newyorške Carnegie Hall i Lincoln Center, bečki Musikverein, Royal Concertgebouw u Amsterdamu, te londonski Royal Albert Hall.

"Gostovanja Budimpeštanskog festivalskog orkestra pod vodstvom maestra Ivana Fischera glazbeni su praznik savršenog muziciranja za svaku svjetsku glazbenu metropolu, pa tako i za Zagreb i pozornicu njegova glazbenog hrama, Lisinskog", stoji u najavi.

S vrhunskim orkestrom u Lisinski dolazi i vrhunski solist, jedan od najtraženijih i najhvaljenijih violinista današnjice Leonidas Kavakos, glazbenik poznat po rijetkoj kvaliteti - najvišoj razini virtuoznosti, superiornom muziciranju i integritetu izvedbe.

Kavakos surađuje s najvećim svjetskim orkestrima a udružen s Budimpeštanskim festivalskim orkestrom izvest će za zagrebačku publiku djela dvojice velikana europske i svjetske glazbe, Franza Schuberta i Bele Bartoka.

U programu su, tako, Uvertira melodrami Čarobna harfa, D. 644 i Simfonija u B-duru, br. 5, D. 485 Franza Schuberta. te Koncert za violinu i orkestar u h-molu, br. 2, BB 117 i Mađarske skice, Sz. 97, BB. 103 Bele Bartoka. (Hina)
 

(D.H.F., 08.12.2016)