predstavljanje

Kino umjetnika: Nika Radić


vrijeme: 08.12.2016. 19,00
mjesto: Zagreb; MSU, Dvorana Gorgona, Avenija Dubrovnik 17

Posljednje 'Kino umjetnika' Muzeja suvremene umjetnosti  u 2016. godini, donosi izbor iz recentne video produkcije Nike Radić. Predstavljanje se održava u četvrtak, 8. prosinca, u 19 sati, u Dvorani Gorgona.

Komunikaciju, interpretaciju, razmjenu, dijalog i recepciju, Nika Radić ističe kao važne elemente svog rada, a nestalan, promjenjiv i fluidan suodnos promatrača i djela jedna je od njezinih dominantnih umjetničkih preokupacija.

U središtu događanja je premijerno prikazivanje filma Poruka (u produkciji Kreativnog sindikata), a nastavlja se predstavljanjem istoimene publikacije, uz razgovor s umjetnicom i nekim od protagonista knjige i filma.

Projekt Poruka rezultat je kontinuiranog višegodišnjeg interesa umjetnice, i realiziran je kao serija izložbi, te knjiga i film koji dokumentiraju razvoj umjetničkog djela i transformacije umjetničkog procesa.

Audiovizualni rad Poruka žanrovski možemo odrediti kao eksperimentalno- dokumentarni video/film, a u njemu umjetnica bilježi i prati razvoj umjetničke instalacije na kojoj radi.

U središtu Poruke su različite pozicije koje oblikuju transformacije umjetničkog djela i situacije koje se izmjenjuju uz participaciju, interakciju i interpretaciju sudionika (pozvanih umjetnika i stručnjaka iz područja suvremene umjetnosti). U tom smislu Poruka Nike Radić “koristi vlastitu recepciju kao konstitutivni dio rada” – ističe autorica.

Apstraktna konstrukcija na tragu modernističke paradigme čini središte interesa oko kojeg se formiraju umjetnička istraživanja i predstavlja mjesto otvoreno za upisivanje različitih interpretacija, autorefleksivno se odnoseći prema mogućim kontekstima iz kojih je umjetničko djelo proizašlo.

Formalno, Poruka se razvija nizom statičnih i pokretnih slika, videa i fotografskih snimaka povezanih stop-motion animacijom, kojima umjetnica dokumentira promjene na instalaciji, dok metodom intervjua bilježi diskurs koji se oko nje razvija. Njezini su sugovornici različiti stručnjaci iz područja umjetnosti i protagonisti onoga što nazivamo sustavom umjetnosti – kritičari, povjesničari umjetnosti, kustosi, umjetnici. Na sličan način razvija se i istoimena knjiga, strukturirana od slijeda foto-dokumentacije i teksta, koja je istovremeno flip book i čitanka koja okuplja tekstove protagonista.

U Poruci sudjeluju: Annie Davey, Branka Benčić, Kathy Rae Huffman, Yuri Leiderman, Sandra Križić Roban, Martina Mezak, Nina Kurtela, Miško Šuvaković, Marjetica Potrč i dr.

Da bi ispitali koje su poruke radova Nike Radić i pozicije iz kojih promatra institucije umjetnosti, konvencije ili recepciju umjetničkog djela – film Poruka kontekstualizira se u okviru Nikine video produkcije, a program će uključiti radove Vernissage i The End.
Branka Benčić

PROGRAM:
Vernissage (2012), 3:30 min
Poruka (2016), 15 min
Whodunnit (2012), 9:15 min
The End (2012), 3:31 min
 
U razgovoru nakon projekcije sudjeluju: Nika Radić, Sandra Križić Roban i Branka Benčić.
 
Nika Radić rođena je u Zagrebu 1968. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te povijest umjetnosti na Sveučilištu u Beču. U svojim video radovima, instalacijama i fotografijama bavi se komunikacijom i načinima na koji umjetnost može dokumentirati stvarnost. Bira pojedinačne trenutke koje svatko može doživjeti na sličan način, ali je zanimaju kako te situacije različiti ljudi interpretiraju svatko na svoj način. Također je i pisala o toj temi i objavljivala tekstove u knjigama i časopisima. Izlagala je na mnoštvu izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

(M.K., 07.12.2016)