koncert

Drugi povijesni koncert: 1916. / 2016. / …


vrijeme: 12.12.2016.
mjesto: Zagreb, KD Blagoja Berse, Muzička akademija u Zagrebu

Posljednji ovogodišnji koncert Cantus Ansambla, 12. prosinca u KD Blagoja Berse, donosi nova djela hrvatskih skladatelja koja će prvi puta biti predstavljena zagrebačkoj publici. Ansamblom će ravnati maestro Berislav Šipuš.

Poseban poticaj nastojalo se dati mlađim autorima te novim idejama unutar novog koncertnog prostora, referirajući se tako prigodno na slavni koncert održan 1916. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Svoju zagrebačku praizvedbu imat će skladba za ansambl Srđana Dedića Self-fulfilling Prophecies, praizvedena na ovogodišnjim Osorskim glazbenim večerima. Pijanistica Mia Elezović premijerno će izvesti Concerto I. za klavir i ansambl Željka Brkanovića, a novo djelo je ansamblu posvetio i Krešimir Seletković.

Predstavnik najmlađe generacije zagrebačke skladateljske škole, učenik pokojnog akademika Marka Ruždjaka, Tomislav Oliver napisao je svoje drugo po redu djelo posvećeno Cantusu, gdje će kao solist nastupiti violončelist Vid Veljak.
Za kraj koncerta i kraj godine pripremamo praizvedbu autorskog trija koji čine skladateljica Ana Horvat i autorski dvojac Lightune G (Bojan Gagić i Miodrag Gladović), a koji stoje iza prve skladbe za ansambl i solarne panele, koja usto nosi zanimljivu priču i intrigantan naslov – Miramar/AC.

www.hds.hr

 

(D.H.F., 07.12.2016)