predstava, djeca, mladi

Stota izvedba predstave 'Maca Papučarica' u ZKL-u


vrijeme: 08.12.2016. 18 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište lutaka, Trg kralja Tomislava 19

Pripovijest Ele Peroci o Maci Papučarici koja sakuplja papuče neuredne djece, oduševila je mnoge naraštaje: prvo kao priča koja se sluša prije spavanja, zatim kao slikovnica uz koju su mnogi naučili čitati a potom i kao lektirni naslov. Stota izvedba 'Mace Papučarice' održat će se u četvrtak, 8. prosinca, u 18 sati.

Premijerno je izvedena u rujnu 2014. i u samo dvije godine dočekala je čak stotu izvedbu. Izvedbe Mace redovito su krcate, a i nije zabavljala publiku samo u matičnoj kući, nego je obišla i mnoge festivale te oduševila publiku na Reviji lutkarskih kazališta u Rijeci, na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, na Međunarodnom festivalu kazališta za djecu u Subotici te na festivalu Zlatna iskra u Kragujevcu, gdje je Jadran Grubišić nagrađen kao najbolji animator festivala za ulogu Bobeka. U sklopu Vukovarskog lutkarskog proljeća, Maca je obišla i niz sela pogođenih poplavama, te humanitarnim izvedbama obradovala male gledatelje Gunje, Strašinaca, Račinovaca i Rajevoga Sela.
 
U predstavi igraju Katarina Perica Kirin, Dinka Vuković, Jadran Grubišić i Anđelko Petric, a u jednom razdoblju pridružila im se i Marta Bolfan Ugljen, i sve to uz svesrdnu pomoć inspicijentice Snježane Bilandžije.

(R.P.B., 06.12.2016)