predstava, djeca, mladi

Premijera 'Vjetropole' u Dječjem kazalištu Dubrava


vrijeme: 02.12.2016. 19 h
mjesto: Zagreb, Dječje kazalište Dubrava, Creska 1

Dječje kazalište Dubrava najavljuje novu predstavu pod nazivom 'Vjetropola'. Priča Brune Margetića blagdanska je obiteljska priča o vjetru i Zagrebu. Zagreb je metropola, osim kad zapuše jak vjetar. Tad postaje  - Vjetropola. Premijera će se održati 2. prosinca, u 19 sati, a prva izvedba za građanstvo bit će 3. prosinca, u 18 sati.

Režiju, scenografiju, glazbu i vizualno oblikovanje predstave potpisuje Luka Vucić, dugogodišnji dizajner Dječjeg kazališta Dubrava, autor vizuala Noći kazališta, kojemu je ovo prva režija. Scenografiju uz Luku Vucića potpisuje Bruno Margetić, a glazbu Stjepan Tribuson. Ton majstor je Dino Ćosić, a majstor rasvjete Dominik Lenac.
 
U predstavi djevojčicu Marinu igraju Stela Švob/Diana Čosić, djevojčicu Dariju Iva Nimac, a tatu Mario Krstanović.
 
O predstavi:
 
Kiša i snijeg, praćeni vjetrom, zatvaraju tatu, Dariju i Marinu u kuću. Kiši i vjetru unatoč, tata i kćeri pronalaze način da prošeću Zagrebom. Malo mašte, igre i topline dovoljni su da predmete iz sobe pretvore u zoološki vrt, katedralu, uspinjaču, kulu Lotrščak… a uz pomoć publike, Vjetropola počinje živjeti punim plućima, u svoj svojoj raskoši slika i zvukova.
 
Predstava Vjetropola u središte zbivanja postavlja samohranog oca i dvije djevojčice, koji dosadu pretvaraju u zanimljivu igru imaginacije i glume. Problematizirajući ulogu roditelja kao suigrača u dječjoj igri, predstava nastavlja promišljanje teatra onako kako ga je precizno locirao Branko Gavella, kao mjesto suigre gledatelja i glumca. Predstava Vjetropola, u tom kontekstu, temeljni kazališni odnos potencira i proširuje, delegirajući mladim gledateljima još veću odgovornost, pozivajući ih da se s glumcima upuste u potpunu suigru, u oblikovanje zvučne i vizualne slike pojedinih scena. Obilaskom prepoznatljivih zagrebačkih lokaliteta predstava niže usputne razglednice grada, stvarajući pritom svojevrsnu imaginarnu topološku kartu Zagreba.


(R.P.B., 28.11.2016)