festival, projekcija

'Uhvati film' u Tiflološkom muzeju


vrijeme: 02.12.2016. 17 h
mjesto: Zagreb; Tiflološki muzej, Ulica Augusta Šenoe 34/III

Tiflološki muzej u Zagrebu ove će godine biti jedan od domaćina Međunarodnog festivala kratkih filmova 'Uhvati film' koji promišlja invalidnost i život osoba s invaliditetom. U petak, 2. prosinca, od 17 sati posjetitelji će moći pogledati kratke filmove nastale iz perspektive osoba s invaliditetom.

Međunarodni festival kratkih filmova 'Uhvati film' već se četrnaest godina održava u Novom Sadu, u organizaciji udruge “Parnas”, dok se hrvatski dio Festivala događa u Rijeci, u organizaciji udruge „Spirit”. Festival se zatim djelomično reprizira u dvadesetak gradova Hrvatske i susjednim zemljama, te oduševljava izborom kvalitetnih, neobičnih i poučnih životnih priča ispričanih u kratkoj filmskoj formi, često duhovito i uvijek originalno. Ovo je jedan od onih programa na koji ne možete ostati ravnodušni i zaboraviti ga čim izađete, naprotiv!
 
Riječ je o vrhunskim ostvarenjima, iako relativno manje poznatih autora. Uz to, velika dodatna vrijednost projekta nalazi se 'iza kulisa', većinu su filmova snimile, odglumile ili osmislile osobe s invaliditetom. Festival 'Uhvati film' u Zagrebu se održava uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom o čijim životima progovara i zagrebački Tiflološki muzej putem svojih projekata.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom za cilj ima postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici, te ostvarenja svih prava koja osobe s invaliditetom imaju, kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive.

Međunarodni dana osoba s invaliditetom obilježava se od 1993. godine, kada je Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma, kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.
 
Festival 'Uhvati film' do sada je prezentiran u 40-ak gradova, u nekoliko zemalja, a dodatno treba spomenuti brojne pozive koje dobiva iz škola i fakulteta, gdje služi kao dodatni program za razmatranje tema invaliditeta, ali i razvoja osobnosti, razumijevanja "kako biti drugačiji" i sličnih pojmova.
 
Popis filmova:

Under the Sea / Ispod mora
Rusija režija Nikita Ordynskiy 22'

Dirty Roses/Prljave ruže
Grčka režija Petra Terzi, 5,20'

Gorben Va Man / Maca i ja
Iran režija Babak Habibifar, 10'

Let me know/ Daj da saznam!
Švedska režija Tova Li Michaelsdotter Åman, 11'

Silenzi / Tišina
Italija režija Paolo Fantini, 3.15'

The Biggest Handicap / Najveći hendikep
Italija režija Enzo Bossio, 9,40             

...     te  filmovi iznenađenja!

(R.P.B., 28.11.2016)