Preskočite na glavni sadržaj

Marko Pogačar u 'Booksi'

U utorak, 26. veljače, u 19 sati, u Književnom programu Kluba Booksa gostovat će Marko Pogačar, jedan od najproduktivnijih i najvažnijih suvremenih pjesnika, putopisaca i esejista čije je djelovanje prepoznato i na međunarodnoj sceni.
vrijeme: 26.02.2019. 19 h
mjesto: Zagreb; Klub Booksa, Martićeva 14d
url: http://klub.booksa.hr/
U njegovoj novoj zbirci Pobuna čuvara, Čitati noću podnaslovljenoj Eseji o čitanju & članci o očitom (izdavač Kulturni centar Novog Sada, 2018.) vrlo se jasno, gotovo na način manifesta, kroz niz tematski raznorodnih tekstova kristaliziraju autorova shvaćanja o naravi, smislu i moći književnosti.
 
U povodu izlaska ove knjige, književna kritičarka i esejistica Katarina Luketić s Pogačarem će razgovarati o političkom i subverzivnom potencijalu pjesništva, „bojnom polju novog jezika", postjugoslavenskom kulturnom prostoru, stvaranju vlastite alternativne književne tradicije i otporu nacionalnim i drugim rigidnim konceptima kulture. Razgovarat će također o imaginaciji i geografiji, iskustvu (ne)pripadanja koje oblikuje autentičan spisateljski glas te važnosti književnosti u vremenu raspršenih sadržaja i opće nesigurnosti „tekućeg moderniteta".