izložba

Arhitekt Ivo Bartolić - modernistička arhitektura Siska


vrijeme: 25.11.2016. 19,00
mjesto: Sisak; Gradski muzej Sisak, Kralja Tomislava 10

Danas, 25. studenoga, u 19 sati, u prostorijama Gradskog muzeja Sisak, otvara se izložba 'Arhitekt Ivo Bartolić - modernistička arhitektura Siska'.

Ivo Bartolić autor je impozantnog opusa pretežno stambene i hotelske arhitekture, čiji rad u kontekstu modernističke arhitekture druge polovice dvadesetog stoljeća do sada nije bio sustavno istražen niti valoriziran. Svoju dugu i uspješnu karijeru započinje radeći u etabliranim arhitektonskim atelijerima još prije Drugog svjetskog rata, nakon kojeg radi u Arhitektonskom projektnom zavodu gdje će s prekidima ostati sve do svog umirovljenja s čelne pozicije zavoda početkom sedamdesetih. U svom radu još od 1950-ih godina inzistira na modularnoj koordinaciji projekata čime stvara preduvjete za industrijsku proizvodnju građevnih komponenti stambenih zgrada, koja će u idućim desetljećima postati opće prihvaćeni u stanogradnji.

U poslijeratnom razdoblju Sisak doživljava novi procvat i masovni priljev novog gradskog stanovništva zaposlenog u rastućim industrijama. Nove radničke stambene četvrti niču u prostorima između grada i industrijskih pogona, povezujući ih u urbanu cjelinu. Eksperimenti u stanogradnji pedesetih predstavljaju prve korake stambene politike koja će rezultirati izgradnjom sveobuhvatnih projekata poput Capraga.

Manje urbane sredine poput Siska kriju kvalitetna modernističkih rješenja koja će se s vremenom morati valorizirati kako bi se upotpunila slika povijesti arhitekture i urbanizma dvadesetoga stoljeća na našim prostorima. Razumijevanje nastanka modernističkih urbanih cjelina i pojedinačnih zgrada važno je ne samo u kontekstu historiografije modernizma ovih prostora, već i u svjetlu primjera kojima iščitavajući njihove pojedinačne kvalitete i greške, učimo o budučem planiranju grada i odgovornosti upravljanja jednim od najvrjednijih resursa – prostorom.

Izložba prikazuje deset projekata iz područja stanovanja, javnih i turističkih sadržaja iz razdoblja od 1953. do 1961. godine. Cilj je na kvalitetnim i specifičnim primjerima prikazati konzistentnost Bartolićeve prakse kroz projekte različitih veličina, tipologija i projektnih programa. Izvorna dokumentacija i preslike iz doba njenog nastanka posuđene su iz arhive Arhitektonskog projektnog zavoda, iz Državnog arhiva u Sisku i Gradskog muzeja Sisak, a izložbu prati publikacija s tekstovima njenih autora i katalogom projekata.

(M.K., 25.11.2016)