izložba

Ivan Dujmušić / Oslobađanje od gravitacije


vrijeme: 25.11.2016. - 13.12.2016.19,00
mjesto: Zagreb; Galerija AŽ, Atelieri Žitnjak

U Galeriji AŽ Atelieri Žitnjak, u petak, 25. studenoga, u 19 sati, otvara se izložba Ivana Dujmušića, pod nazivom 'Oslobađanje od gravitacije'. Izložba ostaje otvorena do 13. prosinca.

Izložba objedinjuje seriju radova - tekstova ugraviranih na ploče pleksiglasa,sa zvučnom instalacijom u kojoj se ti isti tekstovi čitaju istovremeno na hrvatskom, norveškom, engleskom i njemačkom jeziku. Riječ je o kratkim često kriptičnim tekstovima od jedne rečenice ili nekoliko riječi, proizašlim iz osobne vizure i osobnog umjetničkog iskustva, u kojima se autor referira na fenomenološko određenje pojma umjetnika, umjetnosti ili umjetničkog djelovanja. Intervenirajući u postavu odmakom prozirnih ploča od zida, autor namjerno otežava čitanje teksta, kao što u audio radu stvara kakofoniju istovremenim čitanjem na nekoliko (njemu bitnih jezika) kako bi se izbjeglo razgovijetno slušanje.

…Pa kao što bi diskretan, laserskom zrakom izveden potpis u donjem, desnom uglu zvjezdanog neba već samom autorizacijom taj prizor proglasio slikom, tako sada Dujmušić diskretnim, jedva vidljivim parolama, jetkanjem ispisanima na prozirnoj ploči, ilustrira nevidljivi prostor slobode. 

Kakva bi to tehnika, dakle, bila? Čime se ovdje proizvodi slika? Reklo bi se, ni s čime, i to ni na čemu,  grebanjem prozirnosti materijaliziraju se riječi.

Te riječi, u izostanku nužnosti da budu srceparateljne, komunikaciju ne ostvaruju na duševnom, nego na duhovnom planu, identificirajući područje vlastita interesa kao sugovornika. Definirajući pritom i nevidljive granice svog rezervata prešućenim replikama kojima prostor nastavlja dijalog. Boris Greiner, iz teksta za deplian

Ivan Dujmušić  rođen je 1982. u Prijedoru. Vizualni je umjetnik koji se u svojoj umjetničkoj praksi bavi instalacijom, videom, filmom, tekstom i novim medijima. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 2011. godine. Od 2009. do 2013. studira na Volda University Collegu u Norveškoj gdje je i diplomirao na odjelu za animaciju. Po završetku studija 2013. započinje raditi kao ravnatelj i kustos u Norveškom animacijskom centru, prvom muzeju za animirani filma u Norveškoj. Osim što sudjeluje u etabliranju muzeja, organizira mnogobrojne uspješne izložbe od kojih se mogu izdvojiti: ''Norwegian Animation 1913 – 2013'' i ''Norman McLaren – Art Between the Frames''.Kao ravnatelj i kustos NAC-a radi sve do rujna 2015. godine. Od 2014. do 2016. predaje uvod u povijest filma na Volda University Collegu na odjelu za medije. Samostalno izlaže od 2008. i do sada je sudjelovao na više samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Norveškoj i Portugalu.
 

(M.K., 24.11.2016)