izložba

Vlasta Žanić / Inflatus mobilus


vrijeme: 21.11.2016. - 12.12.2016.20,00
mjesto: Zagreb; Galerija Vladimir Bužančić, Trg Narodne zaštite 2

U ponedjeljak, 21. studenoga, sa početkom u 20 sati, u zagrebačkoj Galeriji Vladimir Bužančić, otvara se izložba Vlaste Žanić 'Inflatus mobilus', koja se može razgledati do 12. prosinca.

Mobilna skulptura Inflatus mobilus Vlaste Žanić, koja se u Galeriji Vladimir Bužančić premijerno predstavlja, travestira poimanje skulpture visokog modernizma - njezine arhetipske i višeznačne apstraktne oblike kao i predodžbu o njezinu tvorcu, snažnom umjetničkom subjektu i velikom umjetniku koji svojim radom uspijeva prevladati egzistencijalnu dramu i pronaći smisao.  Uspravan, vetikalan oblik  Inflatusa mobilusa evocira, dakako, Brancusijev Beskonačni stup kao ideal čiste likovne forme, ali se u bitnom odvaja od svog modernističkog pretka:  Inflatus mobilus Vlaste Žanić je mobilan. Za razliku od klasične skulpture koja je statična i zahtijeva kretanje promatrača kako bi je sagledao iz različitih vizura, Inflatus mobilus se kreće prostorom, mijenjajući smjer kretanja u sudaru s preprekom, a promatrač stoji, odnosno njegovo kretanje nije relevantno za doživljaj skulpture. „Na ovaj način vitalna slobodna forma, "prožeta misterijem egzistencije i prisutnosti", travestirana je gotovo doslovno, tj. prohodala je, a autonomno umjetničko djelo preobraženo je u autonomnog robota koji "mingla" s posjetiocima, evocirajući na taj način najveći kiparski mit, mit o Pigmalionu.“ (Predrag Pavić, iz teksta predgovora)

Vlasta Žanić diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1990. godine od kada kontinuirano izlaže i sustavno se bavi pojmom skulpture, koristeći razne medije izražavanja (skulptura, instalacija, video, umjetnost performans, happening, društvena skulptura...) i istražujući dodirne točke i odnose među njima. Teme kojima se bavi kreću se u rasponu od osobnih i intimnih do teoretskih i konceptualnih propitivanja o pojmu umjetnosti, značenju i poziciji autora, publike i eksponata.Višestruko je nagrađivana za svoj rad: Nagrada na 8. triennalu hrvatskog kiparstva 2003., Godišnja nagrada HDLU-a 2005., Nagrada Oktavijan za eksperimentalni film na 14. danima hrvatskog filma 2006., Vjesnikova godišnja nagrada 2006., Nagrada na Internacionalnom multimedijskom festivalu Visura apperta 2010. i 2014., Nagrada hrvatske sekcije na Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015., Grand prix na 51. Zagrebačkom salonu 2016. Radovi joj se nalaze u javnim i privatnim zbirkama suvremene umjetnosti. Od 2010. radi kao docentica na Odjelu kiparstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

(M.K., 18.11.2016)