predstava

Izvedbom 'Gostioničarke Mirandoline' riječka Talijanska drama slavi 70. godišnjicu djelovanja


vrijeme: 26.11.2016.
mjesto: Rijeka; HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1

Izvedbom komedije Carla Goldonija 'La locandiera (Gostioničarka Mirandolina)' u režiji Paola Magellija, 26. studenoga, Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci proslavit će 70. godišnjicu djelovanja, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare.

Obnašatelj dužnosti intendanta Marin Blažević istaknuo je da je riječ o posebnom događaju za riječko kazalište. Govoreći o redatelju Paolu Magelliju, naveo je da njega sva kazališta pozivaju kad im treba poticaj za novi razvoj, odnosno korak naprijed.
 
Magelli je kazao da je ovaj Goldonijev tekst u svojoj vrlo dugoj kazališnoj karijeri na scenu postavljao samo tri puta. Goldoni je predstavnik velikog kazališta za narod, rekao je, ocijenivši ovo njegovo djelo naoko jednostavnim, a u suštini vrlo kompleksnim. Kao jedino stalno profesionalno talijansko kazalište izvan Italije, Talijanska drama predstavlja bogatstvo te pripada vrijednom krugu 36 kazališta koja djeluju na manjinskim jezicima širom Europe, kazao je Magelli.
 
U naslovnoj ulozi nastupit će ugledna talijanska glumica Valentina Banci, a uz nju u predstavi glume članovi ansambla Talijanske drame Bruno Nacinovich, Giuseppe Nicodemo, Mirko Soldano, Elvia Nacinovich, Rosanna Bubola, Lucio Slama, Anton Plešić, Ivna Bruck i Leonora Surian. Dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, scenograf Dalibor Laginja a kostimografkinja Sandra Dekanić. Autor glazbe je Arturo Annecchino.
 
Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci je prva i do sad jedina stalna kazališna skupina i jedino profesionalno talijansko kazalište koje djeluje izvan granica Italije. Od osnutka 1946. do sad je odigrala više od 350 predstava, među kojima je bilo 24 prema djelima Carla Goldonija. Prvi ravnatelj bio je Tulio Fonda.
 
Dosadašnji zamjenik ravnateljice Talijanske drame Giuseppe Nicodemo kazao je da je iz Italije preko narodnog sveučilišta u Trstu i posredstvom Talijanske unije uplaćen dio duga za djelovanje TD ove godine, čime je omogućeno da se ova predstava u povodu značajne godišnjice postavi na scenu. Naime, uprava riječkoga HNK je prije upozorila da će se odgoditi postavljanje "Gostioničarke Mirandoline" na scenu ako se barem dio neisplaćenog, a ugovorenog iznosa talijanske vlade namijenjenog djelovanju TD u 2016. godini ne uplati do kraja listopada.
 
Marin Blažević je ovom prigodom izvijestio da ga je dosadašnja obnašateljica dužnosti ravnateljice TD Leonora Surian prije mjesec dana izvijestila da nije u mogućnosti dalje obavljati tu zahtjevnu dužnost zbog zauzetosti odgojem svoje dvoje djece. Ostat će glumica u kazalištu, a u tijeku su pregovori s osobama koje bi mogle ubuduće obavljati dužnost ravnatelja ili ravnateljice, naveo je Blažević. (Hina)

(R.P.B., 18.11.2016)