Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Helga Paris: Fotografije' gostuje u MUO-u

Izložba fotografija njemačke umjetnice Helge Paris realizirana je kao putujuća izložba njemačkog Instituta za međunarodne odnose u kulturi (ifa), a organizirana je u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt u Zagrebu te Goethe-Institutom Kroatien. Otvorenje izložbe bit će upriličeno 14. veljače 2019. u 19 sati, u MUO-u u Zagrebu.
vrijeme: 14.02.2019.
mjesto: Zagreb, Muzej za umjetnost i obrt
url: http://www.muo.hr

Na izložbi u Muzeju za umjetnost i obrt bit će prikazana 133 djela fotografske umjetnice Helge Paris.

Berlin. Svakodnevica. Portreti. Putovanja.

Djelo Helge Paris zauzima istaknutu ulogu u njemačkoj fotografiji. Njezini suptilni unutarnji pogledi na svakodnevicu u socijalističkoj Njemačkoj i u državama istočne Europe čine tu fotografkinju kroničarkom vremena. Helgu Paris zanimali su posve banalni momenti egzistencije: držanje, pogledi, geste, pokreti i prostori, koji svjedoče o okolnostima, pričama i iskustvima ljudi, uključujući pritom i ljude iz skromnih sredina: tu su tako pobunjena mladež, gosti u krčmama, kao i radnici koji odvoze smeće. S puno osjećaja približava se osobama, daje im prostor da se razviju i tako stvara slike iznimne autentičnosti. Povrh njenih slika iz Istočnog Berlina, posebno su uzbudljivi i portreti s putovanja u Transilvaniju na kojem je bila početkom 1980-ih godina.

Helga Paris rođena je 1938. godine u Pomorju. Studirala je modni dizajn u Istočnom Berlinu, a potom se 1964. godine počela autodidaktički baviti medijem fotografije. Kao samostalna fotografkinja posvećivala se iznimno raznolikim temama, no posebnu je strast otkrila u crno-bijelim portretima. Od 1996. godine članica je berlinske Akademije umjetnosti.
 
Popratni program

15.2.2019.
18:00 sati | Vodstvo kroz izložbu s Franziskom Schmidt
19:00 sati | Razgovor o fotografkinjama u DDR-u i Hrvatskoj s Franziskom Schmidt, Dunjom Nekić, Ivom Prosoli i Anom Opalić
U ožujku masterclass s Anom Opalić.

Opširnije:
https://www.goethe.de/ins/hr/


Design: Kuna zlatica