Preskočite na glavni sadržaj

Koncert Ansambla Antiphonus u Crkvi sv. Katarine

Ansambl Antiphonus će u nedjelju, 10. veljače s početkom u 20 sati, u zagrebačkoj Crkvi sv. Katarine, i uz pratnju brojnih instrumentalista, izvesti drugi koncert iz tradicionalnog ciklusa Trinitas pod nazivom 'Going in Style'.
vrijeme: 10.02.2019.
mjesto: Zagreb, Crkva sv. Katarine

Dirigentsku će palicu, kao i uvijek, preuzeti maestro Tomislav Fačini, koji je zaslužan i za 'programsko i umjetničko ruho' Antiphonusovih ciklusa, te u najavi dočarava dašak glazbene atmosfere predstojećeg koncerta...

„Sjeti se, čovječe, da si prah..... tko se toga ne  bi rado sjetio!
No očito je u ljudskoj naravi da, kad smo već prah, onako valjano uzemljeni i predano radeći  na agromelioraciji, oblikujemo svojoj zemnoj ljušturi trajnija boravišta, spomenike i mauzoleje. To nije loše kada su mauzoleji maštoviti i upućuju na ljepotu tragedije ljudske prolaznosti, iako češće grčevito nastavljaju s lažnim projekcijama baštinjenim iz nadzemnih dana. Brojni muzikološki napori svjedoče o tome kako i glazba može biti spomenik. No, za razliku od mramora kamena i željeza, ona uvijek leti, baš kao ptice koje sudjeluju na nekim primitivnijim funeralijama, tamo gdje ljudi vole zemlju, jašu konje ili slonove, odijevaju se oskudno, migriraju sa svojim blagom i slušaju povazdan Bachova uglazbljenja protestantskih tekstova koji nas podjećaju da smo tek gosti na ovoj zemlji.
Leteći spomenik, to je nešto kao vatromet; nije namijenjeno sitničavom posjedovanju, nego da se probanči sa stilom i bez žaljenja. I još k tome ostaje na utjehu i okrepu nadolazećim naraštajima!
Purcellovu glazbu za pogreb kraljice Mary i pogrebne sentencije, izvedene i na skladateljevu pogrebu, s njegova dva čuvena lamenta, priredili smo za vas uz Bachov motet OJesu Christ, mein's Lebens Licht pisan za istovjetnu prigodu, i nekoliko moteta starijih majstora, Byrda i Gabrielija, kako bismo što bolje upregnuli napetu i arhaičnu zvukovnu sliku truba, korneta, trombona, teorbe i orgulja koji se s glasovima stapaju u melem za dušu i uho, dok pepeo ostaje s prahom dolje, kao što na zagrebačkom krematoriju, u sjeni dimnjaka i metalnim slovima veli poetska sentencija Tina Ujevića: Za let si, dušo, stvorena...“

https://www.facebook.com/Antiphonus/



Ulaznice se mogu kupiti na samom ulasku u Crkvu sv. Katarine, sat vremena prije početka koncerta, i to po redovitoj cijeni od 80 kuna, za studente, grupe i umirovljenike od 50 kuna te 35 kuna za članove umjetničkih glazbenih udruga i prijatelje Ansambla, kao i putem interneta.